Židé a Arabové odmítají být nepřáteli - alespoň na Twitteru

Washington – V reakci na násilnosti v Gaze se na sociálních začala šířit kampaň prosazující přátelství mezi Židy a Araby. Odstartovali ji dva spolužáci z americké univerzity - 21letý Žid Abraham Gutman a 23letá muslimka Dania Darwishová. Na Twitteru zveřejnili fotografii svého polibku, jímž chtěli ukázat, že mezi nimi neexistuje žádné nepřátelství. S hashtagem #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies se následně objevují další fotografie, na nichž jsou společně židovští a arabští přátelé.

Do kampaně se zapojila například i novinářka Sulome Andersonová, která je po matce libanonského původu. Její otec, americký novinář Terry Anderson byl šest let zadržován libanonským radikálním hnutí Hizballáh. „Můj přítel je Žid, byl vychováván v ortodoxní rodině, já jsem poloviční Libanonka,“ uvedla Andersonová. „Když se celá oblast zmítá ve válce, v našich postojích jsme se sblížili vzhledem k tomu, že oba sdílíme stejné zásadní hodnoty, jako jsou respekt a zájem o lidský život,“ dodala.

Boje mezi palestinským hnutím Hamas a Izraelem pokračují již třetím týdnem a obětí na palestinské i izraelské straně přibývá - mrtvých je 750, zraněných 4 500.