Armáda dobyla zpět některá města ovládaná vzbouřenci, obětí přibývá

Doněck - Při nočním ostřelování Doněcku a Luhansku zemřelo podle separatistů osm lidí. Ztráty hlásí i ukrajinská armáda - zahynuli čtyři pohraničníci. Ukrajinská armáda dál postupuje k oběma hlavním baštám rebelů, dobyla přitom několik menších měst. Boje se podle ruské verze serveru BBC přiblížily k místu, kde nedávno dopadl údajně sestřelený malajsijský boeing. Hlavním cílem vládních jednotek se ale jeví ovládnutí dvou strategicky důležitých silnic, což by povstalce odřízlo od dodávek z Ruska. Ukrajinská krize si už vyžádala přes 1 100 obětí.

„Výbuchy a střelba byly slyšet ve všech čtvrtích,“ uvedla radnice milionového Doněcku, kde zahynuli tři lidé. Dalších pět utrpělo zranění. V půlmilionovém Luhansku podle radnice při ostřelování zahynulo pět civilistů, dalších 15 bylo zraněno. Palba poškodila dvě desítky domů, na několika místech vypukly požáry. „Situace v Luhansku se vyhrocuje každým dnem. Vyzýváme proto občany, aby se zdrželi cestování po městě. Pokud možno zůstávejte doma,“ apelovala radnice podle webu listu Ukrajinska pravda. Varovala také před kvalitou vody z vodovodů kvůli přerušeným dodávkám chlóru pro vodárny.  

Při ruském ostřelování ukrajinského pohraničního přechodu Dovžanskyj v Luhanské oblasti zahynuli čtyři ukrajinští pohraničníci, další dva vyvázli se zraněním. „Celkem bylo na ukrajinské pohraničníky vypáleno více než 250 granátů,“ prohlásil mluvčí armádní operace proti separatistům Andrij Lysenko.  

Rusista Milan Dvořák

„Ať ruské úřady říkají cokoli, je zjevné, že nějakým způsobem podporují povstalce. Dokonce jsou v Rusku verbováni lidé, kteří za sebou mají vojenskou službu. Kremelské úřady to možná tiše schvalují. Při tomto druhu neortodoxní války vždy záleží na tom, aby ti partyzáni či teroristé měli základnu, odkud dostávají zbraně a munici, veškerý medicínský materiál. Myslím si, že to Rusové lidově řečeno nesbalí.“

Prezidentská kancelář podle webu Ukrajinska pravda ohlásila, že vládní síly ovládly strategickou výšinu Savur-Mohyla na pomezí Doněcké a Luhanské oblasti, ze které povstalci ostřelovali ukrajinské vojáky a okolní obce. Výšina leží asi 25 kilometrů od místa, kde se zřítil 17. července let MH17. Kyjev tvrdí, že se rebely snaží vypudit z tohoto místa, aby jim zabránil v ničení důkazů. 

„Je možné, že Ukrajinci chtějí ta místa dobýt. Ovšem jestli se přes ně převalí fronta, tak kdokoli, kdo bude chtít něco zpochybnit, bude mít tím víc důvodů, aby tvrdil, že všechno bylo přeoráno, nějaký důkaz byl podstrčen a podobně,“ konstatoval rusista Dvořák.

Armáda také oznámila, že se jí podařilo proniknout do několika měst, které až dosud ovládali rebelové. Jde mimo jiné o Šachtarsk a Torez, odkud byl minulý týden vypraven vlak s oběťmi letecké katastrofy. Bojuje se rovněž o Snižne.

Rusista Dvořák: Rusové se jen tak nesbalí (zdroj: ČT24)

Rebelové se naopak u Luhansku snaží protiútoky zastavit armádní ofenzívu, a to i za pomoci raketometů Grad, tanků a minometů. Na nedávno osvobozená území se podle armádního analytika Dmytra Tymčuka snaží pronikat skupiny diverzantů.  

  • Na Ukrajině podle údajů OSN během konfliktu od poloviny dubna zemřelo na 1 129 lidí a téměř 3 500 dalších utrpělo zranění. Mezi oběťmi je i řada civilistů.
Vydáno pod