Zemřel poslední člen posádky, která svrhla bombu na Hirošimu

Atlanta - V americké Georgii zemřel poslední člen posádky, která svrhla atomovou bombu na japonskou Hirošimu. Theodoru Van Kirkovi bylo 93 let. Jako 24letý působil v roli navigátora letounu Enola Gay, jehož hlavní náklad - bomba Little Boy - v roce 1945 zabil na 140 tisíc lidí. O tři dny později následovalo svržení druhé bomby na město Nagasaki. Ničivé útoky nakonec přiměly Japonsko ke kapitulaci.

Bylo to poprvé, kdy člověk použil jadernou zbraň ve válce. Při výbuchu dosáhla síly 12 až 20 kilotun dynamitu, a byla dokonce silnější než Fat Man (Silný muž), který o tři dny později zpustošil Nagasaki. Úmrtnost vzrostla ještě během nasledujících let, kdy se na civilistech projevily ničivé důsledky z ozáření, zejména rakovina a leukemie.

Výbuch atomové bomby přežilo jen málo budov, tou nejznámější byl železobetonový Průmyslový palác. Dílo českého architekta Jana Letzela z let 1912 až 1915 leželo sice jen 150 metrů od výbuchu, díky pevné konstrukci ale stavba obrovský nápor vydržela. Všichni úředníci i návštěvníci, kteří byli uvnitř, ale zemřeli. Torzo kdysi pyšné budovy se po válce stalo Atomovým palácem - mementem, jež připomíná nebezpečí jaderného konfliktu.

Genbaku Dóm - jedna z mála budov, které přežily výbuch atomové bomby
Zdroj: Kimimasa Mayama/ISIFA/EPA

V rozhovoru s agenturou AP Van Kirk v roce 2005 řekl, že zkušenosti z druhé světové války mu ukázaly, že válečné konflikty a atomové bomby nakonec nic neřeší a že by si přál, aby byly zbraně zrušeny. Přesto prý své spoluúčasti dlouho nelitoval a omlouval ji morálními důvody.

Právě šok z ničivého zásahu podle Van Kirka dokázal urychlit konec války, citovala z jednoho ze starších rozhovorů BBC. Pohřeb bude příští týden v Pensylvanii. 

Van Kirk byl posledním přímým účastníkem od roku 2010, kdy zemřel Morris Jepson, který měl na starosti finální seřízení a koordinaci bomby. Bombardér „Enola Gay“ byl pojmenován po matce jednoho z pilotů Paula Tibbetse.