OBRAZEM: Exploze plynu zabíjela na Tchaj-wanu, přes 270 zraněných

Tchaj-pej - Nejméně 25 mrtvých a na 270 zraněných si podle BBC vyžádala série výbuchů plynu na Tchaj-wanu. K neštěstí došlo v druhém největším městě Kao-siung na jihu ostrova. Mezi oběťmi jsou i čtyři hasiči. Exploze zasáhly několik ulic a poškodily mnoho budov. Za nehodu může prasklé plynové potrubí. Obyvatelé si už dříve stěžovali na zápach.

Ve městě došlo k sérii nejméně pěti výbuchů, uvedl premiér ostrova Ťiang I-chua. Exploze vážně poškodily ulice a budovy. Na místě neštěstí jsou hasiči a stovky vojáků, kteří pomáhají se záchrannými pracemi.  

Očitý svědek televizi FTV řekl, že si zprvu myslel, že jde o zemětřesení. Záběry pořízené mobilními telefony zachytily, že plameny šlehaly až devět metrů vysoko. Síla explozí kácela stromy, pohazovala s auty a motocykly a vyhloubila příkop uprostřed ulice. 

Většina zraněných je z řad kolemjdoucích, které zasáhly trosky. Někteří z hasičů utrpěli popáleniny při snaze uhasit ohně. Záchranáři se pokoušejí předejít dalším případným explozím. „Obáváme se, že by mohlo dojít k dalším výbuchům,“ řekl jeden z vedoucích představitelů střediska pro řešení katastrof.

Prioritou je podle starosty města záchrana lidských životů, úřady proto evakuovaly lidi z okolí. I přes úsilí hasičů na dvou ulicích podle místních médií pokračovaly požáry ještě pět hodin po výbuchu. Záchranáři stále pátrají, zda v troskách nezůstali zasypaní lidé.  

Unikající plyn byl podle ředitele krizového štábu záchranářů pravděpodobně propen. Tento extrémně hořlavý plyn slouží jako surovina v chemickém průmyslu. Několik petrochemických podniků má podle starosty v postižené čtvrti plynová potrubí vedená v kanalizaci. Hasiči podle BBC odhadli velikost postižené oblasti na dva až tři čtvereční kilometry.  

V přístavním městě Kao-siung žije asi 2,8 milionu lidí. V oblasti výbuchů byla přerušená dodávka elektřiny, což znesnadňuje hasičům pátrání v troskách budov.

Vydáno pod