EU prý potají povolila vývoz zbraní na Ukrajinu, USA chtějí vycvičit Národní gardu

Washington/Kyjev - Evropská unie údajně v tichosti zrušila zákaz dodávání zbraní a jiné vojenské techniky Ukrajině. Tvrdí to ruské ministerstvo zahraničí. Americká vláda zase plánuje příští rok cvičit ukrajinskou Národní gardu a dodávat jí výzbroj. Krok Washingtonu přichází v momentě, kdy Rusko údajně nadále podporuje povstalce na východě země. Ti pravděpodobně znovu odpálili raketu z baterie BUK, která pravděpodobně zničila i malajsijské letadlo. Podle ukrajinského ministerstva obrany zasáhla bezpilotní letoun.

Osmadvacítka pozastavila exportní licence na materiál, který by mohl být na Ukrajině zneužit k násilným akcím, letos v únoru v době násilností v Kyjevě. „Lídři EU se na nedávné schůzce Evropské rady v Bruselu v tichosti dohodli na tom, že vůči Kyjevu zruší omezení na dodávky zařízení, která se dají nasadit při represáliích uvnitř země,“ tvrdí se v nejnovějším prohlášení ruského resortu zahraničí. Vyvážet na Ukrajinu je prý nyní možné vojenské technologie a zařízení. 

USA zase chtějí vycvičit ukrajinské vojáky. „Ministerstvo obrany a resort zahraničí informovaly Kongres o záměru použít 19 milionů dolarů (391,5 milionu korun) k výcviku a vyzbrojení čtyř rot a jednoho taktického velitelství ukrajinské Národní gardy…,“ řekl mluvčí Pentagonu John Kirby. Chtějí tak podpořit snahu Národní gardy o posílení vnitřní obrany. Výcvik se má konat na Ukrajině. 

Další zásah raketou?

Podle ukrajinského ministerstva obrany separatisté opět potvrdili, že mají k dispozici protiletadlový raketový systém BUK. Sestřelili s ním totiž další stroj - tentokrát ukrajinský bezpilotní letoun. Podle mluvčího ministerstva plnil výzvědné úkoly a mapoval rozmístění protivzdušné obrany povstalců. „Svůj úkol splnil. Dozvěděli jsme se mnohé o postavení teroristů a jejich zbrojních systémů. Při návratu zasažen raketou, odpálenou z baterie BUK,“ konstatoval mluvčí armády Vladyslav Selezňov. 

Bohdan Kopčák, publicista 

„Existuje předpoklad, že separatisté mají různé systémy protiletecké obrany, prozatím ale nejsou jasné důkazy, že ten průzkumný letoun byl sestřelen stejným systémem, který pravděpodobně stál za sestřelením malajsijského dopravního letadla.“

Separatisté v Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Ukrajina už dříve oznámila, že chce ukončit aktivní fázi své vojenské operace do měsíce. Změny mají nastat i v politice. Hlavní politické strany se dohodly na předčasných parlamentních volbách. Prezident Petro Porošenko veškeré návrhy na jejich odklad odmítá. „Na rozhovory nemáme čas. Volby se musejí uskutečnit za každého počasí,“ tvrdí Porošenko. 

Na východě Ukrajiny se zatím dál tvrdě bojuje. Proruští povstalci napadli konvoj výsadkářů a víc než 20 jich podle svých slov zabili. Pravost záběrů, které zveřejnili, ale není možné ověřit. Armáda potvrdila smrt deseti lidí. „Zahynulo deset vojáků. 13 utržilo zranění a o 11 nevíme, kde jsou,“ uvedl mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. 

Bojuje se i v oblasti pádu malajsijského letadla. Na místě už přesto pracuje asi stovka australských a nizozemských odborníků, kteří shromažďují ostatky zbývajících obětí.