Stavbu bratislavského mostu ohrožují možné nevybuchlé bomby

Bratislava - Dělníci v Bratislavě rozebrali celou ocelovou konstrukci Starého mostu. Na jeho místě má do roka vzniknout nové přemostění Dunaje. Poprvé tak spojí centrum města a největší sídliště Petržalka tramvajová trať. Práce ale v současné době stojí. Průzkum dna totiž ukázal, že mezi pilíři mohou být nevybuchlé bomby.

Starý most sloužil přes 110 let. V poslední době už byl ale ve velmi špatném stavu. Do roka ho má nahradit nový most. Při průzkumu dna ale odborníci u pilířů objevili podezřelé předměty. „Ten, který je na dně, je přibližně 30 metrů po toku Dunaje za pilířem číslo pět,“ prohlásil koordinátor průzkumu dna Dunaje Milan Lastovka.

Zkušenosti s vyzvedáváním munice chybí

Za druhé světové války most poničily letecké bomby. Po náletech na Bratislavu v řece nic nezůstalo, pumy ale mohla přinést loňská povodeň až od Vídně. Nejnebezpečnější může být předmět, který leží na dně u břehu Petržalky. Na sonaru vypadá jako protilodní říční mina. „Nemáme s tím zkušenosti, my jsme zatím v takových podmínkách munici nevyzvedávali,“ podotkl pyrotechnik Juraj Kadecký. „Tyto říční miny byly transportované na vozících. Možná při nějakém transportu jeden z nich sjel z paluby lodě,“ uvažuje Lastovka.  

Proud je v těchto místech velmi silný a viditelnost u dna nulová. Pyrotechnici proto nechtějí, aby předměty pod hladinou zkoumali potápěči. Mohlo by to pro ně být velmi nebezpečné. Tlaková vlna po výbuchu lodní miny může ničit a zabíjet až do vzdálenosti jednoho kilometru. Ohrožené by tak bylo téměř celé staré město i domy na sídlišti Petržalka. 

Magistrát internetové spekulace odmítá

Především na sociálních sítích se ale šíří zvěsti, že bomby ve vodě nejsou a město si jen vytváří alibi, aby Brusel zaplatil 85 procent ceny stavby, i když se most nepodaří dokončit v termínu. Magistrát takovou teorii odmítá. „Město nese odpovědnost, pokud by se něco stalo. A zatím nikdy v minulosti nebylo dno Dunaje tak zmapované jako teď,“ řekl mluvčí Stanislav Ščepán. 

Řešení, jak potenciálně nebezpečné předměty prozkoumat a nikoho při tom neohrozit, má do dvou týdnů připravit ministerstvo vnitra. Jednou z možností je i nasazení dálkově ovládané techniky. Také její využití ale komplikuje silný proud v řece.

Stavbu nového mostu v Bratislavě komplikují možné miny (zdroj: ČT24)