Masakr v čínském Sin-ťiangu – skoro stovka obětí

Peking - Nejméně 96 lidí zemřelo při pondělním útoku na policejní stanici a vládní úřady v neklidné čínské oblasti Sin-ťiang. Šlo o 37 civilistů a 59 údajných teroristů. Informace o násilnostech v oblasti na severozápadě Číny se objevily tento týden, dosud ale chyběla bližší bilance. Policie v souvislosti s útokem zadržela přes 200 lidí. Úřady připisují eskalaci násilí ujgurským separatistům a zpřísnily bezpečnostní opatření v oblasti.

Sinolog k útoku v Číně: Informace musí ověřit nezávislé zdroje (zdroj: ČT24)

Ozbrojenci vyzbrojení noži provedli útoky ve dvou městech v regionu. Útoky si vyžádaly desítky obětí. Situaci ale prakticky není možné nezávisle ověřit, protože návštěvy zahraničních novinářů jsou vzhledem k přísným bezpečnostním opatřením velmi složité. „Apeloval bych na velkou opatrnost před přejímáním oficiální verze, kterou prezentují čínská média – čili že je to boj proti islámskému terorismu. Každou jednotlivou událost je třeba řádně prozkoumat z obou stran s využitím co možná nejvíc nezávislých dalších zdrojů,“ prohlásil sinolog Ondřej Klimeš.

„Byl to závažný teroristický útok, který má vazby na domácí a zahraniční teroristické organizace a byl organizovaný, předem promyšlený, pečlivě naplánovaný a zlý,“ uvedla podle Reuters regionální vláda.

Oblast Sin-ťiang zaujímá asi šestinu čínského území. Je bohatá na ropu a zemní plyn. Region je zároveň domovem muslimské ujgurské menšiny, která se v minulosti opakovaně střetla s příslušníky etnika Chanů. Ti tvoří většinu obyvatel Číny a podle úřadů také drtivou většinu civilních obětí pondělních násilností. Ujgurové si dlouhodobě stěžují na omezování své víry a kultury a na rozpínavost Chanů. 

  • Sinolog Ondřej Klimeš: "Čína provádí kontinuální politiku od 20. let 20. století. Opírá se hlavně o zasídlení oblasti Číňany a o potlačení jejich (ujgurské) kulturní identity. Komunistická strana je historicky unikátně úspěšná v míře implementace této politiky. Čínské vládě nejde o mír, ale o to, aby Ujgurům ukázala, kdo je v oblasti pánem." 

Útoky se odehrály na konci muslimského postního měsíce ramadánu. Úřady se prý snažily donutit muslimy v Sin-ťiangu k tomu, aby si jej nevšímali. Organizace na ochranu práv Ujgurů podle serveru BBC tvrdí, že policie střílela na lidi, kteří demonstrovali proti ramadánovým zákrokům vůči muslimům. 

Nejnovějším násilnostem v oblasti předcházel květnový sebevražedný atentát na tržišti v ujgurské metropoli Urumči, správním středisku Sin-ťiangu, který si vyžádal 43 mrtvých a zhruba sto zraněných.

Ve středu byl zabit imám stojící v čele největší čínské mešity, jež se nachází ve městě Kašgar v Sin-ťiangu.

V pátek pak čínská policie zastřelila devět ozbrojenců v tomto regionu.

Sin-ťiang
Zdroj: ČT24/Wikipedie