Ukrajina otevře humanitární koridory pro civilisty

Kyjev – Ukrajina otevře humanitární koridor v obléhaných východoukrajinských městech Doněck, Luhansk a Horlivka. Podle zatím nepotvrzených zpráv do Doněcku, ovládaného proruskými separatisty, pronikly dva ukrajinské dobrovolnické prapory. Ukrajinská armáda podle ruské diplomacie stahuje k Doněcku taktické rakety a raketomety.

„V souladu s mezinárodním právem v situaci vojenské akce v obydlené oblasti musíme otevřít humanitární koridor pro místní obyvatele, aby mohli odejít do bezpečí. Takovýto koridor je připraven pro Doněck, Horlivku a Luhansk,“ uvedl mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. 

Situace v obléhaných městech je kritická. Například Luhansk je bez elektřiny, vody nebo mobilní sítě. Podobně je na tom i Doněck. Lidé proto z měst hromadně prchají. Ti, kteří zůstávají, se uchylují do úkrytů, které je mají ochránit před ostřelováním. „Nemáme jídlo, vodu, elektřinu a ani nikomu nemůžeme zavolat. Alespoň nám dali nějaké svíčky. Tady dole žijeme pouze se svíčkami. Je to hrozné, je tu plíseň, je nám zima a jsme z toho nemocní,“ uvedla obyvatelka Doněcku Galina Dudkinová.

Vojáci připravují odpálení speciálních střel, které shodí informační letáky. Díky nim se mají lidé ve městech obklíčených ukrajinskou armádou dozvědět detaily o chystaném humanitárním koridoru.

Ukrajinská armáda podle ruské diplomacie stahuje k Doněcku taktické rakety a raketomety. Obklíčené velkoměsto je v rukou proruských separatistů. Tamní radnice ani armáda zatím nepotvrdily, že by do něj pronikly ukrajinské dobrovolnické prapory.