Desítky tureckých policistů skončily v poutech – týden před volbami

Ankara – Už podruhé ve čtrnácti dnech zažilo Turecko rozsáhlou razii, při které skončily v poutech desítky policistů. Zásah má souviset s probíhajícím vyšetřováním ilegálního sledování premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a došlo k němu jen krátce před prezidentskými volbami, v nichž kandiduje na hlavu státu.

Turečtí policisté při razii v Istanbulu a dalších třinácti městech v ranních hodinách zatkli na tři desítky svých kolegů. Přesné počty se rozcházejí. Zadržení muži zákona měli zastávat klíčové posty během protikorupčního vyšetřování, které proti Erdoganovi a jeho spolupracovníkům vedla policie loni v prosinci. V jejím důsledku odstoupili čtyři ministři.

Jak později uvedla prokuratura, policisté měli během šetření ilegálně odposlouchávat sedm tisíc lidí – včetně Erdogana, členů vlády a také šéfa turecké výzvědné služby. Sám premiér celou aféru opakovaně označil za spiknutí zorganizované soudy a právě policií.

Dnešní ranní zatýkání potom následuje po obdobném zásahu před čtrnácti dny; ve dvaadvaceti tureckých městech tehdy úřady zadržely sedmašedesát vysokých pracovníků policie v aktivní službě i v důchodu. I v tomto případě většina zadržených osob zastávala vysoké pozice během Erdoganova protikorupčního vyšetřování. Následovalo obvinění ze špionáže, z ilegálních odposlechů, z padělání úředních dokumentů a jejich využívání, z narušování soukromí, z vytváření falešných důkazů a z porušování úředního tajemství.

Erdogana čeká volební klání

Zahraniční média dávají obě razie do souvislosti s prezidentskými volbami, jejichž první kolo proběhne už příští týden. Premiér Erdogan na post hlavy státu kandiduje ve chvíli, kdy ho protikorupční tažení dostalo do nejvážnější krize jeho jedenáctileté politické kariéry. Sám hovoří o komplotu iniciovaném islámským duchovním Fethullahem Gülenem, který má mít podle provládních médií má mít blízko jak k justici, tak k policii.

Vydáno pod