„Expert“, jemuž se potopila loď. Schettino přednášel o panice

Řím – Jak zvládnout paniku? Studenti římské univerzity měli prazvláštního lektora – o panice jim totiž přijel přednášet obviněný kapitán potopené výletní lodě Costa Concordia. Píše o tom italský list La Repubblica. Schettino měl opustit loď dříve, než skončila evakuace. Před soudem se zodpovídá z usmrcení z nedbalosti. Hrozí mu roky za mřížemi.

Expert na zvládnutí paniky, jemuž se potopila loď. Přednáška s pozvaným hostem se prý konala na konci července na Lékařské fakultě univerzity Sapienza. Schettino na ní studentům psychopatologie údajně popisoval průběh nehody Costy Concordie a vysvětloval prý také postupy, které je potřeba v případě vypuknutí paniky dodržovat. 

„Byl jsem pozván jako odborník, vím, jak se v takových případech chovat,“ hájil Schettino své vystoupení. Profesor, který kapitána do výuky pozval, se prý již zodpovídá před etickou komisí vysoké školy. 

Kapitán Francesco Schettino u soudu
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Bývalý kapitán je obžalován z několikanásobného zabití z nedbalosti, ze zavinění nehody plavidla a z toho, že loď opustil v době, kdy na palubě ještě byli lidé. Schettino v únoru přijel na vrak své lodi „hledat pravdu“. Podle svých slov chtěl vidět osobně, jak to na lodi vypadá, a vyvrátit také svůj mediální obraz zbabělce, který utekl z potápějící se lodi. 

Schettino tvrdí, že najetím na mělčinu zabránil tomu, aby loď klesla ke dnu ve velké hloubce, kde by se mohly utopit stovky pasažérů. Jistou část odpovědnosti za neštěstí ale přijal, když loni v televizním rozhovoru požádal o odpuštění, když mluvil o zemřelých.

Plavidlo s více než 4 200 lidmi se u toskánského ostrova Giglio potopilo před více než dvěma lety poté, co se příliš přiblížilo pevnině a po nárazu na útes začalo nabírat vodu. Při nehodě zemřelo 32 lidí. 

Na konci července italské úřady provedly logisticky náročnou přepravu vraku z místa potopení do janovských loděnic, která trvala čtyři dny. Na sešrotování lodi má pracovat asi tisícovka lidí skoro dva roky. První fáze prací by měla začít už příští týden.