Zákaz dovozu potravin do Ruska rozděluje tamní společnost

Moskva – Zákaz dovozu potravin ze západu do Ruska rozděluje tamní společnost. Zatímco výrobci jsou spokojení a doufají, že teď půjdou na odbyt jejich produkty, restauratéři si stěžují. Tvrdí, že kvůli omezení budou muset zdražovat. Moskva dovoz jídla zakázala jako odvetu za sankce Západu vůči Rusku kvůli jeho postojům v souvislosti s ukrajinskou krizí.

Zákaz dovozu potravin do Ruska rozděluje tamní společnost (zdroj: ČT24)

Americkému hovězímu v zemi odzvonilo, stejně tak i italským sýrům. Domácí výrobci změnu vítají a věří, že teď potraviny ze západu nahradí jejich produkty. „Myslím, že je to pro nás dobré. Na našem trhu se zvedne podíl tuzemských výrobků a myslím, že naše společnost z toho bude těžit,“ komentoval Sergej Gubskij, hlavní inženýr společnosti zpracovávající mléko.

Se zavedením sankcí ale mají problém někteří restauratéři. Stěžují si například podniky se zaměřením na francouzskou nebo španělskou kuchyni. „Můžeme s jistotou říct, že ceny půjdou nahoru a některé jídlo zmizí. Obojí je velmi nepříjemné a měli bychom se tomu vyhnout,“ uvedl majitel restaurace Alexej Papěrnyj. „Bylo by logičtější, kdyby se státní úředníci vzdali mercedesů a jezdili ruskými žigulíky. To by bylo spravedlivější,“ dodal politolog Jan. 

Moskva zakázala dovoz potravin z Evropské unie, Spojených států a některých dalších zemí na jeden rok. Opatření se dotkne i českých výrobců. Někteří z nich už avizovali, že očekávají stamilionové ztráty a budou žádat kompenzaci. Ta by se ale podle českých politiků měla řešit na celoevropské úrovni.