Izrael i Palestinci přistoupili na nové třídenní příměří

Káhira - Palestinští i izraelští vyjednávači dnes přistoupili na egyptský návrh na nové 72hodinové příměří. Toto rozhodnutí by mohlo vést k pokračování káhirských rozhovorů. Egypt navrhl, aby příměří platilo od dnešních 23:00 SELČ, a podle izraelského deníku Haarec v tuto hodinu skutečně vstoupí v platnost. Izraelští vyjednávači se v případě dodržení klidu zbraní v pondělí vrátí do Káhiry, kde by měly pokračovat rozhovory o dlouhodobějším smíru. S příměřím vyslovilo souhlas také hnutí Hamas.

Zástupci židovského státu rokování v egyptské metropoli opustili v pátek a tím samým krokem dnes pohrozila arabská protistrana, a to za předpokladu, že se Izraelci nevrátí k jednacímu stolu. Ti se nakonec rozhodli pro pokračování jednání, třebaže během dne se k této možnosti vyjdařovali hodně skepticky. Premiér Benjamin Netanjahu dopoledne dokonce prohlásil, že izraelští vyjednávači do Káhiry nepojedou, dokud budou pokračovat palestinské raketové útoky.

Do uzavření příměří pokračovaly boje na obou stranách

Celý víkend se odehrávaly boje v Pásmu Gazy mezi izraelskou armádou a palestinskými radikály, byly však slabší než v předchozích dnech. Dnes ráno dopadlo na území židovského státu šest raket vypálených z Pásma Gazy. K odpovědnosti za tyto útoky se přihlásily menší radikální skupiny operující v Gaze, nikoli Hamas.

Izraelské letectvo od půlnoci zasáhlo nejméně 25 cílů v Pásmu Gazy. Podle Palestinců při útocích zahynuli nejméně čtyři lidé, včetně třináctileté dívky a o rok staršího chlapce.

Jedenáctiletý palestinský hoch přišel o život i na Západním břehu Jordánu nedaleko Hebronu. Palestinci se tam střetli s izraelskými vojáky v uprchlickém táboře Al-Favár. Některé děti házely na Izraelce kameny, malý Chalíl se ale prý na výtržnostech nepodílel, uvedl jeho strýc. Následně ho zasáhla izraelská kulka a lékaři mu již nedokázali pomoci.

Izraelská armáda vydala prohlášení, ve kterém nad úmrtím palestinského hocha vyjádřila lítost. „Při konfrontaci, která vznikla během operace v Al-Favár, vojáci zahájili střelbu, která zabila mladého Palestince,“ uvedla armáda s tím, že okolnosti incidentu prověřuje.