Závod jachet u severoirského pobřeží smetla bouře

Belfast - U severoirského pobřeží se dnes v bouři převrhlo několik malých sportovních lodí, které se účastnily jachtařského závodu. Ve vodě skončilo podle stanice BBC okolo dvaceti lidí včetně dětí. Všechny trosečníky vytáhli záchranáři z vody, deset z nich muselo být ošetřeno v nemocnici.

Do závodu se hodlalo zapojit 87 sportovních plachetnic GP14, jejichž posádku tvoří dva lidé. Lodě dopoledne vyrazily na moře, kvůli zhoršujícímu se počasí však organizátoři akci poté zrušili a nařídili všem účastníkům návrat ke břehu. Když byla skupina na cestě zpět, náhlá větrná smršť zvedla vlny a část loděk se převrhla. 

První zprávy médií hovořily až o stovce lidí ve vodě, pobřežní stráž však potvrdila, že z moře vytáhla dvě desítky osob. Byly mezi nimi i děti, nejmladší ve věku 13 let. Nikdo se prý již nepohřešuje.

Okolní nemocnice přijaly několik lidí s většinou lehčími zraněními, záchranáři v nouzových stanech ošetřili další osoby z převržených loďek, které ve studené vodě utrpěly podchlazení organismu. 

Do záchranné akce v severoirském hrabství Down byla zapojena skupina lodí a vrtulník pobřežní stráže, který koordinoval pátrání po lidech ve vodě. V záchraně trosečníků pomáhaly i helikoptéry Irska a Britského královského letectva.

Týdenní světový šampionát těchto lodí probíhá od soboty v zálivu Stranford Lough poblíž obce Killyleagh. V úterý by se měl uskutečnit jeho další závod.