USA útočily poblíž Sindžáru, stíhačky vyšlou do Iráku i Britové

Bagdád – Americké letectvo znovu bombardovalo pozice sunnitských ozbrojenců v Iráku. Útočilo hlavně v okolí města Sindžár nedaleko míst, kde se skrývají příslušníci sekty jezídů. Podle Pentagonu zničilo postavení extremistů a jejich výzbroj. Své stíhačky do Iráku vyšle i Velká Británie. Zatím budou ale jen monitorovat sever země, přímé údery v plánu nemají.

Británie se chystá nasadit k leteckému průzkumu nad severním Irákem stíhačky Tornado, do bojových operací se ale nezapojí. Informovala o tom britská média s tím, že Londýn uvažuje i o vyzbrojování iráckých Kurdů, kteří na severu země bojují proti radikálům z hnutí Islámský stát. Deník The Independent rovněž napsal, že v úvahu přichází i pozemní operace, při které by britští vojáci mohli pomoci se záchranou tisíců příslušníků náboženské sekty jezídů z obklíčení. Více se o osudu jezídů dočtete ZDE.

Stíhačky se Británie rozhodla vyslat kvůli neúspěšné distribuci humanitární pomoci. Britští piloti nemohli jezídům v horách u Sindžáru shodit zásoby kvůli obavám, že někoho v chaotické a přelidněné oblasti zraní či zabijí. Tornada tomu mají předejít důkladným průzkumem, neboť piloti těchto proudových strojů budou mít k dispozici pokročilé snímkovací zařízení. 

Televize SkyNews s odkazem na vládní prohlášení uvedla, že „malý počet“ Tornad bude umístěn na základně na Kypru, kde má Británie i stroje C-130 Hercules určené ke shazování pomoci. Vyslání stíhaček nad Irák musí podle deníku The Guardian schválit ještě vláda. Humanitární pomoc v Iráku shazuji lidem prchajícím před islamisty také Spojené státy, které se odhodlaly i k několika leteckým úderům na pozice radikálů.

Několika tisícům jezídů, kteří se skrývají před bojovníky, se podařilo uprchnout. K útěku jim podle OSN pomohli kurdští bojovníci. Těm Washington údajně začal dodávat zbraně přímo. Dosud jim přitom vojenskou pomoc dodával jen prostřednictvím irácké vlády.

Irácký velvyslanec v České republice Hussain Saleh Majeed Mualla v rozhovoru pro ČT:

V Iráku nezuří občanská válka. To není konflikt mezi civilisty – tady irácká vláda bojuje s teroristickými skupinami. (…) Irácká vláda vždy svět varovala před tím, co se děje v Sýrii, a situace v Sýrii se nyní přelévá do sousedních zemí. Teroristé překročili hranice ze Sýrie do Iráku proto, aby zde vraždili nevinné civilisty. (…) Vláda žádala o pomoc mezinárodní společenství. Zastavit teroristy se nedaří nikoliv proto, že by vláda byla neschopná - problém je v iráckých ozbrojených silách. Nemáme tak velkou armádu, která by mohla všechny ochránit, nemáme dostatek letectva, abychom mohli kontrolovat celý vzdušný prostor nad Irákem. Navíc je tu velmi dlouhá hranice se Sýrií, která je pro teroristy v podstatě otevřená. (…) Irák se nerozpadne. Všichni Iráčané chtějí zůstat spolu, všichni chtějí zůstat jednotní. Všichni chtějí, aby Irák byl stabilní a bezpečný. Bezpečnost a stabilita Iráku má vliv na celý region."

Irácké vojsko se má soustředit na boj s islamisty

Dosavadní irácký premiér Núrí Málikí nařídil bezpečnostním jednotkám, aby nezasahovaly do současné politické krize a aby se soustředily na boj proti terorismu. Sestavením nové vlády byl v pondělí pověřen Málikího spolustraník Hajdar Abádí. Málikí v úřadu dosluhuje, dokud nebude příští kabinet odsouhlasen, a stále je také vrchním velitelem ozbrojených sil.

Vojsko od nedělního večera začalo obsazovat strategická místa v Bagdádu. Nebylo jasné, zda Málikí, který považuje nominaci Abádího za neústavní krok, nebude chtít vojsko využít k tomu, aby se udržel u moci.

Z prohlášení, které se dnes objevilo na jeho oficiální webové stránce, ale vyplývá, že armádu do politiky zapojit nehodlá. Vyzývá v něm ozbrojené složky, aby „se držely stranou politické krize a plnily své bezpečnostní a vojenské úkoly související s obranou země“.