Američané posílají do Iráku další vojáky, pomoc nabízí i Austrálie

Bagdád - Situace na severu Iráku se vyhrocuje. Kurdské milice, které se islamistům stavěly na odpor, jsou na ústupu. Z posledních sil teď brání město Irbíl v autonomním Kurdistánu. Tam se stahují i tisíce uprchlíků z oblastí postižených boji. Kurdům také pomáhá americké letectvo, které proti islamistům podniká cílené letecké údery. Američané do iráckého Kurdistánu vyslali také dalších 130 vojáků, kteří mají pomoci proti útokům radikálů z Islámského státu. S dodávkami humanitární pomoci bude nově pomáhat i Austrálie; její premiér nevyloučil ani bojovou misi.

Bojovníci nedávno vyhlášeného Islámského státu už dobyli část iráckého Kurdistánu a pod kontrolou mají de facto celý sever země a východ Sýrie. Ve všech oblastech, které ovládají, tyranizují náboženské menšiny a vyhrožují smrtí těm, kteří nepřejdou na islám. „Je proti nim nutné nasadit tisíce vojáků. Jsou to zrůdy. Nezastaví je tanky ani letadla. Jsou připraveni za svou věc okamžitě zemřít,“ prohlásil křesťanský běženec Namrúd Hamdání.

Islamisté nakradli raketomety i protiraketové systémy

Islámský stát představuje mnohem větší hrozbu, než by kdokoliv před pár měsíci čekal. Má plně funkční armádu, v níž slouží i profesionální vojáci vycvičení iráckým diktátorem Saddámem Husajnem. Při svém tažení Irákem a Sýrií jim padly do rukou i ty nejmodernější zbraně. Kromě tanků disponují ruskými raketomety, stejně jako americkými protiletadlovými systémy. Ukořistili i helikoptéry, které ale zřejmě ovládat neumí.

Prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání proto bije na poplach. „Nebojujeme s teroristickou skupinou, ale teď už nepřátelským státem, který vlastní nejlepší dostupné zbraně. Takové vybavení nemají ani naše milice,“ upozornil.

Australská vojenská mise není vyloučena

Kurdové teď žádají svět o pomoc. Jejich prosbu zatím vyslyšely Spojené státy, které proti islamistům podnikají cílené letecké údery. Spolu s Brity, Američany a Francouzi shazují humanitární pomoc sektě jezídů, které islámisté drží v obklíčení v horách u města Sindžár. S dodávkami pomoci chce nově pomáhat i Austrálie. „Australská letadla se brzy zapojí do shazování humanitární pomoci v oblasti Sindžáru. Diskutujeme nyní o situaci s našimi partnery, Spojenými státy a Británií, abychom zjistili, jakým způsobem by Austrálie ještě mohla přispět,“ oznámil australský premiér Tony Abbott. 

V úterý nevyloučil, že by jeho vláda mohla podniknout vojenskou akci v Iráku. Australský ministr obrany David Johnston ale tuto eventualitu dnes zpochybnil. Austrálie se pouze zavázala vyslat dvě neozbrojená nákladní letadla C-130 Hercules s humanitární pomocí. Nasazena by měla být během příštích dvou nebo tří dní, uvedl Johnston. Na otázku, zda vyloučení bojové mise ze strany Spojených států znamená, že Austrálie zaujme stejný postoj, Johnston odpověděl: „Domnívám se, že je to logický závěr.“

Francie pošle Kurdům zbraně

V boji proti islamistům chce Kurdům v nejbližších dnech pomoci také Francie - a to dodávkami zbraní. „Prezident (Hollande) se rozhodl po dohodě s Bagdádem reagovat na naléhavou žádost kurdských úřadů poslat zbraně v příštích hodinách,“ stojí v komuniké Elysejského paláce. O zbraně v neděli mezinárodní společenství požádal prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání. 

Na přípravě zbrojních dodávek do Iráku pracuje také Česká republika. O vojenské pomoci se diskutuje v Evropské unii a uvažuje se o svolání mimořádné schůzky ministrů zahraničí. Šéfka diplomacie EU Chatherine Ashtonová dnes oznámila, že by se jednání mohlo konat už tento týden (více o zbrojních dodávkách do Iráku čtěte zde).

Kurdům se vojensky rozhodly pomoci Spojené státy, které dodávají zbraně přímo jim, nikoli přes Bagdád jako dosud, a které bombardují pozice Islámského státu.