Ferrari rekordně: Berlinettu vydražili skoro za 800 milionů

Carmel (USA) – Za rekordních 38,1 milionu dolarů (794 milionů korun) se na dražbě v kalifornském Carmelu prodalo červené Ferrari 250 GTO Berlinetta vyrobené v roce 1962. Oznámila to aukční síň Bonhams. Žádné jiné auto se nikdy v historii dráž neprodalo, dosavadní rekord držel z loňska se 30 miliony dolarů Mercedes Benz W196.

„Předpokládali jsme, že překonáme současný světový rekord a že prodej vozu přinese 30 až 40 milionů dolarů. A to se také stalo,“ uvedl předseda síně Robert Brooks. Totožnost kupce zveřejněna nebyla.

Modelu Ferrari 250 GTO Berlinetta bylo vyrobeno pouze 39 exemplářů. Jedním z majitelů vydraženého vozu byl v minulosti olympijský vítěz ve sjezdu na lyžích a automobilový závodník Henri Oreiller. Ten s tímto vozem během závodu havaroval a utrpěným zraněním v nemocnici podlehl.

Dosavadní rekord v hodnotě vydražených automobilů držel Mercedes Benz W196, který se loni na aukci prodal za 30 milionů dolarů. Před aukcí se objevily zprávy, že sportovní automobil Ferrari 250 GTO Berlinetta by se mohl prodat až za 70 milionů dolarů, mluvčí aukční síně to ale označila za čiré spekulace.