V Libérii uteklo z nemocnice 29 pacientů nakažených ebolou

Monrovia – Celkem 29 pacientů nakažených virem ebola uprchlo z nemocnice v liberijské Monrovii. Nemocní se nacházeli v karanténě v jedné z chudinských čtvrtí metropole. Na svobodu jim pomohli jejich ozbrojení sousedé. Libérie patří k zemím nejvíce zasaženým epidemií eboly. Na krvácivou horečku tu podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo již přes 400 lidí. Počet obětí epidemie eboly v západní Africe vzrostl od března podle nejnovější bilance WHO na 1 145.

Mezi uprchlými pacienty byly jak potvrzené případy nakažení virem eboly, tak lidé s podezřením na tuto smrtelnou nemoc. Nemocnice se nachází v chudinské čtvrti v blízkosti centra města, která je hustě osídlena – počet obyvatel se odhaduje na 75 tisíc. „Vyrazili dveře a vyplenili to tady. Všichni pacienti utekli,“ řekla svědkyně Rebecca Wessehová.

Ministerstvo chce dát slum do karantény, lidé se bouří

Nyní panují obavy, že uprchlí pacienti nakazí další obyvatele města. Liberijské ministerstvo zdravotnictví již dříve sdělilo, že chce dát celý zdejší slum West Point do karantény, aby se zabránilo, že lidé odtamtud budou cestovat. Mnoho obyvatel však na toto oznámení zareagovalo vztekle.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti ní žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Od března se virem infikovalo 2 127 lidí. Nejvíce epidemie postihla západoafrické státy Libérii, Guineu a Sierru Leone. Nové případy infikovaných přibývají od konce července i v nejlidnatější africké zemi Nigérii. Agentura DPA informovala, že z nemocnic tam z obavy před nákazou utíká stále více lékařů a zdravotníků, a to především v Lagosu.