Povstalci prý uzákonili popravy, NATO posílí na východní hranici

Doněck - Ukrajinští separatisté zřídili v obsazených oblastech stanné soudy a vojenské tribunály s právem poprav. Zástupci samozvané Doněcké republiky prý posvětili nový zákoník, který obsahuje i paragrafy o trestu smrti. Novými opatřeními chtějí zabránit rabování, ale i únosům a vydírání. Německá kancléřka Angela Merkelová mezitím na návštěvě Lotyšska prohlásila, že NATO na východní hranici výrazně posílí svou přítomnost. Budování základen ale odmítla.

Základem vzbouřeneckého zákoníku je údajně právní systém Ruské federace, který ustanovení o trestu smrti obsahuje. Rusko ale tyto paragrafy na počátku 90. let zmrazilo a tamní soudy tresty smrti neukládají. V samozvané lidové republice ovšem takové rozsudky padat budou, uvedlo povstalecké tiskové středisko. „Až skončí válka, budeme trestní právo humanizovat,“ prohlásil v této souvislosti doněcký „vicepremiér“ Alexandr Karaman.  

V oblastech obsazených vzbouřenci budou fungovat polní tribunály a vojenské soudy, které mají nejvyšším trestem stíhat zejména „drancování a banditismus“, kterých by se dopouštěli příslušníci povstaleckých oddílů.   

Podle informací z míst bojových operací je míra zločinnosti mezi vzbouřenci značná. Dochází k případům rabování v domech uprchlíků, ve městech prý povstalci často „konfiskují“ osobní automobily a přes hraniční přechody kontrolované separatisty je převážejí k prodeji do Ruska. Časté jsou údajně i případy únosů a vydírání.

Merkelová uklidňovala Lotyše: NATO se o Pobaltí postará

Německá kancléřka při příležitosti návštěvy lotyšské Rigy prohlásila, že NATO kvůli ruskému postoji k ukrajinské krizi výrazně posílí svou vojenskou přítomnost na východní hranici. Na toto téma bude Aliance jednat na svém zářijovém summitu. Podle agentury DPA je možné u východních hranic NATO očekávat častější pořádání vojenských manévrů.

Riga se navíc podle Merkelové může spolehnout na německé závazky vůči této pobaltské republice. Stejná slova vzkázala i do sousední Litvy a Estonska, které jsou spolu s Lotyšskem členy NATO.

Ilustrační foto
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Turčynov volá o pomoc, chce od Západu zbraně

Předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov si myslí, že západní země podceňují hrozbu ruské agrese. „Zdá se mi, že (západní země) si dosud neuvědomily v plném rozsahu právě vojenskou hrozbu, právě to, že se odehrává pokus zničit dosavadní světový řád. Ale u nás se každý den prolévá krev, každý den umírají Ukrajinci. Vidíme krutost, agresi a cynismus ruské armády,“ prohlásil podle agentury Unian Turčynov v rozhovoru s novináři z Pobaltí. „Ukrajina dnes potřebuje skutečnou podporu, včetně vojenské technické pomoci. Potřebujeme moderní zbraně a leteckou techniku,“ prohlásil předseda ukrajinského parlamentu.

Podle něj je chyba vidět ukrajinskou krizi jen jako lokální konflikt, který by se dal vyřešit přemlouváním a domlouváním. Ve skutečnosti jde o pokus Ruska překreslit poválečné hranice států, což ohrožuje bezpečnost celé Evropy.