Pákistánci proti premiérovi - tisíce lidí chtěly zablokovat parlament

Islámábád - Třicet tisíc lidí vyšlo do ulic pákistánského Islámábádu. Nelíbí se jim politika současného premiéra Náváze Šarífa. Opozice tvrdí, že je vláda zkorumpovaná a loňské volby byly zfalšované. Hlavní opoziční politik Imran Chán už premiéra vyzval k rezignaci. Demonstranti se dnes snažili blokovat parlament. Hlavní dva představitelé opozice už dostali kvůli nepokojům předvolání k pákistánskému soudu. V metropoli je v pohotovosti na 30 000 příslušníků bezpečnostních sil.

Demonstranti ve středu pronikli přes ostře střeženou čtvrť Islámábádu až k budově parlamentu. „Nedovolte nikomu, kdo je uvnitř, aby se dostal ven. Nikoho nepouštějte dovnitř,“ řekl svým stoupencům duchovní Muhammad Táhir Kadrí. Ten se spolu s opoziční politikem Imranem Chánem snaží dosáhnout premiérova odstoupení. 
   
Chán premiérovi již dříve vzkázal, aby do dnešní 20. hodiny místního času (17:00 SELČ) rezignoval, jinak se protestující přesunou k jeho sídlu. Ve vládní čtvrti sídlí řada klíčových institucí, mimo jiné úřad premiéra, ministerstva a nejvyšší soud. To by podle některých mohlo chod země ochromit. Šaríf rezignovat odmítl a nařídil vyslat do ulic hlavního města vedle policie i vojáky. Chán také oznámil, že jeho strana opustí 34 parlamentních křesel a rezignuje i na posty ve třech provinčních zákonodárných sborech. Opoziční politik už v neděli vyzval Pákistánce k „občanské neposlušnosti“, současné vládě tak mají přestat platit poplatky a daně.

Demonstranti jsou rozhořčeni slábnoucí ekonomikou, nezaměstnaností, nekontrolovaným růstem moci radikálních skupin a špatným fungováním základních služeb, jako jsou dodávky elektřiny, které byly podle BBC téměř zastaveny. Někteří pákistánští představitelé jsou přesvědčeni, že za současnými protesty stojí armáda, která chce tímto způsobem oslabit civilní vládu. Jaderný stát Pákistán, kde žije 180 milionů lidí, byl ve své historii svědkem řady vojenských převratů a soupeření o moc mezi civilními a vojenskými vůdci je klíčovým problémem pákistánské politiky.

Bezpečnostní situace v zemi zůstává složitá. Bombový útok na školní dodávku si včera vyžádal nejméně šest obětí, zahynuly při něm dvě děti a trojice učitelek. K incidentu došlo ve městě Chár u hranice s Afghánistánem. Vláda pokračuje v leteckých útocích proti povstalcům v kmenových oblastech při hranici s Afghánistánem. Podle zpráv agentur včera usmrtila 48 extremistů. Od června, kdy začala ofenziva v Severním Vazíristánu, zabily vládní síly více než 650 povstalců.