Dohlédnu na vyšetření Brownovy smrti, slíbil ministr ve Fergusonu

Ferguson (USA) – Americký ministr spravedlnosti Eric Holder dohlédne ve Fergusonu osobně na vyšetřování nedávné smrti černošského mladíka Michaela Browna zastřeleného bělošským policistou a chce na místě prověřit i možné rasové motivy starších zločinů. Protesty na tomto předměstí St. Louis v noci na dnešek zeslábly a poprvé po téměř dvou týdnech se obešly bez masivního nasazení policejních těžkooděnců.

Holder se v jednadvacetitisícovém městě obývaném převážně černochy sešel s vůdci místní komunity a zástupci studentů s cílem ukončit násilí v ulicích, kvůli němuž byly v posledních dnech zatčeny desítky lidí. Vůbec první americký ministr spravedlnosti s africkými kořeny obyvatele Fergusonu ujistil, že jeho úřad provádí vlastní vyšetřování Brownovy smrti.

Podle výsledků pitvy byl mladík střelen celkem šestkrát, a to zepředu. Zatímco někteří místní tvrdí, že měl v tu chvíli ruce nad hlavou a vzdával se, podle policie mladík policistu Darrena Wilsona napadl.

Incident vyvolal vlnu násilností podnícenou zejména nespokojeností černošské většiny s údajnou diskriminací ze strany místního policejního sboru, z jehož 53 členů je 50 bělochů. Holder obyvatelům Fergusonu popsal příhody s muži zákona ze své vlastní minulosti: policisté ho prý několikrát zastavili a podrobně mu prohledávali auto kvůli zdánlivě banálnímu překročení rychlosti. „Vzpomínám si, jak ponižující to bylo a jak jsem byl naštvaný a jaký to na mě mělo vliv,“ vyprávěl ministr.

Holder dohlédne na vyšetřování Brownovy smrti (zdroj: ČT24)

Holder se sešel rovněž s černošským policistou Ronem Johnsonem, kterého guvernér státu Missouri po incidentu jmenoval do čela policejní jednotky dohlížející na pořádek ve Fergusonu. Johnson po schůzce prohlásil, že ministrova přítomnost je zárukou toho, že vyšetření Wilsonovy viny či neviny proběhne nestranně.

Již dvanáctá noc protestů po Holderově návštěvě se poprvé odehrála bez výraznějších násilností. V ulicích bylo méně těžkooděnců se štíty, helmami a neprůstřelnými vestami, místo nich převažovaly hlídky v běžných uniformách. Policie podle Johnsona zadržela šest lidí, přičemž nejzávažnějším násilným činem bylo vržení lahve na policistu.

Nepokoje ve Fergusonu
Zdroj: ČTK/ABACA/St Louis Post-Dispatch
Vydáno pod