Ebola: Americký lékař i misionářka se vyléčili, Irsko zkoumá možný případ

Monrovia - Irsko zkoumá možný případ eboly u člověka, který zemřel po návratu z Afriky. Varování vydalo již několik evropských zemí, vir se ale nepotvrdil. Americký lékař Kent Brantly byl mezitím po uzdravení propuštěn z nemocnice v americké Atlantě. Byl jedním z pacientů, kteří dostali experimentální lék ZMapp. Z léčení byla propuštěna i misionářka Nancy Writebolová. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mezitím vzrostl počet obětí epidemie eboly v Africe už na 1 350.

Brantly ležel na speciálním izolovaném oddělení Emoryho univerzitní nemocnice v Atlantě. Ve stejném zařízení se z nemoci zotavuje také zdravotní sestra a misionářka Nancy Writebolová. Oba údajně dostali dosud nevyzkoušené sérum ZMapp. Španělský misionář Miguel Pajares, který lék rovněž užil, nemoci ale tento měsíc v Madridu podlehl.

Možný případ nákazy nyní zkoumá Irsko, zemřel zde totiž člověk po návratu ze Sierra Leone. Jeho ostatky byly nalezeny dnes ráno v hrabství Donegal na severu země. Přítomnost viru musí potvrdit až krevní testy. V tomto týdnu vydalo varování před možnou nákazou několik zemí, například Německo, Španělsko či Rakousko. Vir se ale u žádného z pacientů nepotvrdil, u většiny nemocných byla diagnostikována malárie.

Epidemie postihla západoafrické státy Libérii, Guineu, Sierru Leone a Nigérii. Zákeřnou chorobou se zde nakazilo již téměř 2 500 lidí. Případy podezření na onemocnění v Evropě se zatím nikdy nepotvrdily - testy většinou ukázaly na malárii. Podle odhadů WHO bude epidemie eboly trvat ještě několik měsíců, než se ji podaří dostat pod kontrolu. Případ rozšíření do Nigérie podle prohlášení šéfky organizace Margaret Chanové navíc ukázal, že se virus může dostat prostřednictvím letecké dopravy „do každého města“ na světě.

V Libérii se po středečním vyhlášení karantény nad zhruba 50 000 obyvateli chudinské čtvrti hlavního města Monrovie West Point střetli policisté a armáda s demonstranty. Ozbrojené složky se protestující pokusily rozehnat ostrou střelbou, zranily přitom údajně čtyři lidi.

V Sieře Leone způsobila epidemii léčitelka

Epidemie eboly vypukla v Sieře Leone kvůli jedné léčitelce. Uvádějí to tamní úřady s tím, že jistá bylinkářka ve vesnici Sokoma místním tvrdila, že je dokáže vyléčit. Následně za ní přišli nakažení ze sousední Guineje, kteří virus rozšířili právě i v Sieře Leone. V zemi už nemoci podlehlo 365 lidí. Sama léčitelka se nakazila a zemřela, během jejího pohřbu se nakazily ženy z okolních míst.

Ebola se nejprve se objevila v jižní Guineji, odtud se rozšířila do Libérie a v květnu pak do východní části Sierry Leone. Virus napadá prakticky každou část tkání a v nejagresivnější infekci mění orgány i svaly na pudinku podobnou kaši, která prosakuje či vystřikuje z těla. Je vysoce nakažlivý při vystavení tělesným tekutinám. Jeho počáteční rychlé šíření západní Afrikou bylo částečně připisováno příbuzným, kteří se dotýkali zesnulých v rámci tradičních pohřebních rituálů.