Není to prezidentské, vtipkoval Bush. Obama vyměkl – pošle peníze

Herci, hudebníci i politici na celém světě se v rámci dobročinné kampaně polévají ledovou vodou. „Opravdu si nemyslím, že je prezidentské nechat si polít hlavu, takže vám raději vypíšu šek,“ říká na videu americký exprezident George Bush. Jeho žena Laura ho ale okamžitě zmáčí s tím, že šek vypíše ona – nechce si totiž zničit účes. To Barack Obama raději skutečně pošle peníze, vzkazuje Bílý dům. Ice Bucket Challenge se rychle šíří i v Česku, přijali ji třeba Petr Čech nebo Tomáš Berdych. Akce má pomoci vybrat peníze pro lidi s nevyléčitelnou nemocí mozku. Sbírka hlásí po měsíci rekordní sumu: 42 milionů dolarů. A podobných dobročinných kampaní je na internetu víc, i když jde třeba o nižší částky.

Ledová voda nebo jen peníze - sbírky on-line jsou v kurzu (zdroj: ČT24)

Ice Bucket Challenge se účastní řada známých osobností – od světových politických špiček přes hvězdy showbyznysu až po ty sportovní. A z videí se rychle staly takzvané virály. „Slavní zvali ještě slavnější, málokomu se chce ten řetěz přetrhnout. Podobných kampaní je celá řada a to, která tímto způsobem uspěje, se v podstatě nedá nijak předvídat,“ uvedl expert na sociální sítě Adam Zbiejczuk. 

Jak to funguje?

Akci spustila nezisková organizace ALS Association, která sbírá peníze pro boj s amyotrofickou laterální sklerózou (odtut název ALS). Princip je jednoduchý: jakmile někdo obrdží výzvu, musí se během 24 hodin polít kbelíkem s ledovou vodou. Má také právo nominovat další tři osobnosti. Pokud vyzvaná osoba odmítne, měla by na konto ALS Association poslat 100 dolarů. V praxi to samozřejmě funguje tak, že peníze celebrity posílají, i když ledovou koupel podstoupí. A v návaznosti na to přispívají i obyčejní lidé, které by kampaň proti amyotrofické laterální skleróze jinak těžko zaujala.

Dobročinné sbírky: Pomáhají, je ale třeba být ostražitý, kam peníze putují

Sbírka pomáhá pacientům s takzvanou amyotrofickou laterální sklerózou - degenerativní chorobou svalů a nervů, kterou trpí i Petr Nivnický. Také jemu na experimentální léčbu přispěly peníze ze sbírky - lidé z jeho města pro něj vybrali dvě stě tisíc. „Ta solidarita mě hrozně překvapila,“ konstatovala Nivnického přítelkyně. 

Dominice s mozkovou obrnou zase lidé přispívají víčky od lahví - on-line. Peníze z nich jí pomohly sehnat lázně. Jsou ale i sbírky, kde je příjemce opravdu jen virtuální. „Různých podvodných sbírek se v on-line prostředí vyskytuje hodně. Lidé by ale měli přispívat na to, o čem ví, k čemu slouží,“ poznamenal Zbiejczuk.

PODÍVEJTE SE: VÝBĚR NEJZAJÍMAVĚJŠÍCH VIDEÍ - ICE BUCKET CHALLENGE

Americký exprezident George Bush vyzval „kamaráda“ Billa Clintona. Hlavu mu polila osobně manželka.

Z Čechů přijal výzvu třeba fotbalový brankář Petr Čech. Vyzval tenisového hráče Radka Štěpánka.

A výzvu přijal i tenista Tomáš Berdych, nominovaný Petrou Kvitovou.

Zakladatel Microsoftu Bill Gates rozhodně nic nepodcenil a výzvy se ujal pěkně „po inženýrsku“:

Herec Vin Diesel, který k akci vyzval kromě ruského prezidenta Vladimira Putina i americkou první dámu Michelle Obamovou a herečku Angelinu Jolie:

Těžko by mohl u virálu chybět zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Nominoval Billa Gatese a po akci jen suše prohlásil „To bylo fakt studené.“

O největší vřískot se postarala americká moderátorka a jedna z nejvlivnějších osobností světa, Oprah Winfreyová

… která následně vyzvala režiséra Stevena Spielberga. Ani očekávání přívalu ledové vody ho nedonutilo smeknout svou pověstnou kšiltovku:

Do akce se rychle zapojil i jamajský sprinter Usain Bolt:

A hollywoodský rebel Charlie Sheen to vzal celé tak trochu po svém - místo vody si na hlavu z hrnce vysypal dolarové bankovky:

Do Ice bucket challenge se zapojily i další české osobnosti. Například zpěvačka Lucie Vondráčková nebo dvojnásobná vítězka Wimbledonu Petra Kvitová.

Vydáno pod