Únosy – pro džihádisty výhodný byznys

Washington - Za amerického novináře Jamese Foleyho chtěli džihádisté tučné výkupné, v přepočtu 2,5 miliardy korun. Nedočkali se a žurnalista byl zavražděn. Spojené státy totiž dodržují zásadu, že s teroristy se za žádných okolností nevyjednává. Ne všechny západní vlády se ale chovají stejně, nejvíc dává Francie - samozřejmě neoficiálně. Z únosů se tak stává vítaný zdroj příjmů teroristů.

Británie a USA se vydírat nenechají, Francie odevzdává miliony

Díky únosům si islamisté mnohdy značně finančně polepší. Současná cena rukojmího je v průměru padesátkrát vyšší než před deseti lety - 10 milionů dolarů (asi 210 milionů korun). Podle newyorských Timesů si teroristé od roku 2008 vydělali na výkupném 125 milionů dolarů (přes 2,5 miliardy korun). 

Bezmála polovinu měla zaplatit Francie. Naposledy to bylo údajně 18 milionů dolarů (378 milionů korun) za čtveřici novinářů. Na svobodu se tak dostal i Nicolas Henin. Ten strávil sedm z deseti měsíců v zajetí se zavražděným Foleym. „James se vždycky rozdělil, o přikrývku nebo o to málo jídla. Držel se naděje, že se stane zázrak a bude volný,“ podotkl.

Propuštěný novinář Henin: „Rukojmí ze zemí, o nichž se ví, že neplatí výkupné, si byli vědomi, že jejich případ je složitější.“

Výkupné pro al-Káidu
Zdroj: ČT24

Evropské státy placení výkupného oficiálně popírají. Británie a Spojené státy únoscům neplatí. Američané do Sýrie místo peněz poslali speciální jednotku. Vojáci na místě zabili několik radikálů, rukojmí ale byli jinde. Foleyho rodiče se o této akci dozvěděli až po smrti svého syna. „Ocenili jsme, o co se pokusili, poděkovali jsme (prezidentu Obamovi). Prosili jsme ho ale, aby zvážil jiný postup, který by Stevenovi a ostatním zachránil život,“ uvedla Diane Foleyová.

Maskovaný muž, který na videu zveřejněném islamisty podřezal amerického novináře Jamese Foleyho, je podle britských médií patrně šéfem teroristické buňky extremistů britského původu operujících v Sýrii. List The Guardian s odvoláním na jednoho z dříve osvobozených rukojmí uvedl, že muž je znám jako „John“ a má na starosti zahraniční rukojmí (čtěte víc).

Další životy v ohrožení, novinář žádá USA o změnu politiky

Podle někdejších zajatců drží Islámský stát ještě tři Američany a několik Britů. Všechny hlídá skupina vedená vrahem. Bojovník, který zavraždil Foleyho, navíc na videu s jeho smrtí konkrétně říká, že dalším na řadě je americký žurnalista Steven Sotloff. Ten se na záběrech následně sám objevuje. 

Amerického novináře Davida Rohdeho zadržovalo v roce 2009 více než sedm měsíců hnutí Taliban, než se mu podařilo uprchnout. Nyní využil úvodníku v týdeníku The Atlantic, aby vyzval západní velmoci, aby svou politiku ohledně výkupného sjednotily. Foleyho smrt je „nejzřetelnějším důkazem, jak odlišná politika vůči únosům americké vlády a některých evropských vlád může zachránit evropská rukojmí a odsoudit ta americká k záhubě“, napsal Rohde. „Je třeba zavést shodnou a důslednou politiku, ten současný přístup selhává. Smrt Jamese Foleyho nesmí být zbytečná,“ dodal.

Teroristé vědí, na koho se jim vyplatí zaměřit

Americký náměstek ministra financí pro terorismus David Cohen před dvěma lety na konferenci prohlásil, že placení výkupného vede k dalším únosům a další únosy vedou zase k dalšímu placení výkupného. „A to všechno posiluje schopnost teroristických organizací páchat útoky,“ řekl tehdy. „Musíme najít způsob, jak tento cyklus rozbít. Odmítnutí platit výkupné je nejjistější cestou k rozbití tohoto cyklu, protože pokud únosci vytrvale nebudou dostávat to, co chtějí, pak nebudou mít důvod brát rukojmí,“ prohlásil Cohen.
  
Únosci podle Cohena jednoznačně rozlišují mezi vládami, které výkupné platí, a těmi, které to nedělají. Jako argument uvedl, že podle informací amerických úřadů se v roce 2011 teroristická síť al-Káida z tohoto důvodu zaměřovala především na Evropany, ne na Američany.

Únosy jako výhodný byznys pro teroristy (zdroj: ČT24)

Reportéři bez hranic: V Sýrii letos zahynulo už 10 novinářů 

Na Foleyho smrt reagovali se zděšením i Reportéři bez hranic. „Jsme šokováni brutálním násilím spáchaným na Jamesi Foleym,“ prohlásila mluvčí organizace. „Je strašné, že milice Islámského státu učinily tak strašlivým způsobem z nezávislého žurnalisty oběť mezinárodní politiky.“ 

Reportéři bez hranic už loni ve své zprávě o práci novinářů v Sýrii varovali před hrozbou teroru ze strany ozbrojenců z Islámského státu. Právě Sýrie je považována za nejnebezpečnější zemi pro novináře - letos jich tu zabili už 10, od začátku protestů proti režimu Bašára Asada v březnu 2011 zde zahynulo 39 novinářů a více než stovka mediálních pracovníků. 

Podle statistik Reportérů bez hranic, kteří obhajují svobodu tisku a médií, bylo letos na světě zabito 44 novinářů (z toho nejvíce právě v Sýrii), osm mediálních pracovníků a 12 občanských žurnalistů. Ve vězení je 178 novinářů, 11 mediálních pracovníků a 190 občanských žurnalistů.