Ozbrojenci povraždili v irácké sunnitské mešitě přes 70 lidí

Bagdád – Nejméně 73 lidí přišlo o život při střelbě v sunnitské mešitě v provincii Dijála na východě Iráku. Podle agentury DPA to uvedly zdravotnické zdroje. Do budovy vtrhli ozbrojenci. Kdo za útokem stojí, se zatím neví. Původně se hovořilo o šíitských milicích, zdroje agentury AFP ale nevylučují, že jsou za útokem radikálové z Islámského státu (IS). Zraněné odvážejí záchranáři do nemocnic. Podle svědků může počet obětí ještě růst.

Podle AP do mešity nejprve vběhl sebevražedný atentátník. Když odpálil své nálože, následovalo za ním komando ozbrojenců, kteří začali střílet. Místní úřady tvrdí, že se IS v městečku, které leží asi 120 kilometrů severovýchodně od Bagdádu, marně snažil získat na svou stranu dva významné sunnitské kmeny. Nedávno obsadil sousední města.
  
Agentura Reuters za pachatele stále označuje šíitské milice a novou bilanci, která je ve srovnání s tou původní dvojnásobná, opírá o informace z místní márnice, kam byla převezena těla.
  
Podle výkladu AP po útoku k mešitě přijeli vojáci a šíitští milicionáři, aby zajistili klid. Narazili ale na nastražené nálože a uprchli. Bomby zabily čtyři z šíitských milicionářů a 13 dalších zranili. Podle irácké armády útok spáchal jeden sebevražedný atentátník a tři střelci, všichni prý patřili k IS.
  
AFP získala svědectví občana vesnice, podle nějž se IS útokem na mešitu mstila za napadení své hlídky. Pátek je pro muslimy svátečním dnem a ve velkém počtu chodí na polední modlitby.

Strašák v podobě Islámského státu. USA zmiňují případné nálety v Sýrii

Radikálové z IS postupují Irákem. V posledních dnech se bojovalo o strategickou přehradu u Mosulu. Pod kontrolu ji nakonec získaly vládní síly. Snaha osvobodit město Tikrít ale zkrachovala.

Podle Pentagonu představuje IS největší bezpečnostní hrozbou pro Spojené státy za poslední dobu. Ve Washingtonu to včera prohlásil ministr obrany Chuck Hagel.

ISIL ovládá velká území na severozápadě Iráku
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Americké nálety sice pomohly zastavit postup Islamistů, jejich bojové oddíly se ale mohou přeskupit. Islamisty nebude možné podle Pentagonu porazit, pokud se nezasáhnou jejich základny v Sýrii. „IS jsou víc než teroristická organizace. Oddali se ideologii, jsou strategicky a takticky velmi dovední a mimořádně dobře financovaní. V tomto jsou dál než to, co jsme dosud znali,“ konstatoval Hagel.

Ostrou reakci USA vyvolalo video, na kterém ozbrojenec s britským přízvukem zavraždí amerického novináře Jamese Foleyho.

Uprchlým iráckým dětem hrozí smrt

Mnoho malých dětí z rodin, které uprchly před teroristickými ozbrojenci z IS, je prý akutně ohroženo smrtí. „Denně (tam) umírá asi 20 dětí,“ řekl podle DPA německý lékař Hüseyin Bektas. Tento chirurg původem z Hannoveru pracoval jako humanitární pracovník v uprchlickém táboře na irácko-turecké hranici, kde bylo připraveno první krizové centrum pro uprchlíky ze severního Iráku. Podle Bektasových údajů zde žije nyní asi 190 tisíc lidí. V teplotách kolem 45 stupňů Celsia trpí podle jeho slov vyčerpáním především malé děti. „V Německu bych okamžitě 70 procent těchto dětí poslal na jednotku intenzivní péče,“ prohlásil podle DPA Bektas.

Mnoho dětí má silné střevní problémy nebo zápal plic. Lékaři se navíc potýkají s velkým počtem pacientů - na jednoho lékaře tu připadá 300 pacientů za den. "Každý druhý pacient je dítě. A především malé děti, ve věku do čtyř let, mají vážné zdravotní problémy, uzavřel lékař.

Uprchlický tábor u města Irbíl
Zdroj: ČT24/ČTK/AP