Tisíce lidí se zřetězily proti těžbě uhlí

Kerkwitz (Německo)/Grabice (Polsko) – Tisíce lidí vytvořily odpoledne osm kilometrů dlouhý lidský řetěz ve spolkové zemi Braniborsko na německo-polské hranici. Mezi obcemi Kerkwitz a Grabice protestovali proti vzniku pěti hnědouhelných dolů, které by zlikvidovaly jejich domovy. Zúčastnili se lidé z takřka 30 zemí, kromě Evropy byli zastoupeni i dobrovolníci z Argentiny či Jihoafrické republiky. Akci podpořilo i 250 lidí z Česka.

Lidský řetěz proti novým dolům (zdroj: ČT24)

Řetěz sedmi a půl tisíce lidí začínal u kostela v německé obci Kerkwitz a končil před školou v polské Grabici, informovala ekologická organizace Greenpeace v tiskové zprávě. Více než šesti tisícům lidí v německo-polské Lužici hrozí podle Greenpeace ztráta domova kvůli povrchovým dolům. Hnědé uhlí by se mělo těžit přímo pod jejich obcemi, kde leží miliardy tun této horniny. Švédská společnost Vattenfall a polská PGE tam plánují otevřít pět povrchových dolů, upozorňují aktivisté.

Ačkoliv se akce konala za hranicemi České republiky, dorazilo i mnoho zástupců z oblastí postižených těžbou uhlí v Česku, včetně místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta. „Škody, které způsobuje znečištění z uhelných elektráren, ani klimatická změna neznají žádné hranice. Totéž bohužel platí o ovlivňování politiků a úředníků lobbisty těžebních společností. Ti, kteří se k nám na cestě do Lužice přidali, viděli na vlastní oči, že za zachování svých domovů statečně a úspěšně bojují nejen obyvatelé Horního Jiřetína a Černic, ale i tisíce místních lidí za naší severní hranicí,“ uvedl vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Na večerním koncertu vystoupí v rámci akce mimo jiné slavná britská skupina Asian Dub Foundation a česká kapela ISUA.