Další zemětřesení v Chile. Sta tisíce domácností bez proudu

Santiago de Chile – Centrum Chile zasáhlo v sobotu odpoledne místního času (v noci na dnešek SELČ) silné zemětřesení. Americký geologický ústav USGS nejprve informoval, že otřesy měly sílu 6,3 stupně, poté údaje upravil a zvýšil je na 6,6 stupně. Případné oběti a škody zatím nebyly hlášeny, uvedla agentura Reuters. Bez elektřiny se ocitlo více než 100 tisíc obyvatel.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi padesát kilometrů severovýchodně od přístavního města Valparaíso v hloubce dvaatřiceti kilometrů. Otřesy půdy byly cítit i v hlavní metropoli.

Tamní námořnictvo oznámilo, že se obyvatelé nemusí obávat případné vlny tsunami. Média pouze informovala v souvislosti s výpadky proudu a mobilní operátoři zaznamenali problémy telefonní i mobilní sítě. Bez elektřiny se ocitlo na 100 tisíc lidí v Santiagu a další obyvatelé měst Temuco a Valparaíso, uvedl vládní úřad pro krizové situace ONEMI.

Zemětřesení přesáhlo hranice a kromě jihu země ho pocítili také na západě Argentiny.

Chile je zemí s jedním z nejvyšších výskytů zemětřesení na zeměkouli. V roce 2010 jej zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně. Následná vlna tsunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí. Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také v Chile v roce 1960 - mělo sílu 9,5 stupně a v jeho důsledku zemřelo více než 5 000 lidí.