Přezbrojím armádu, slíbil Porošenko na vojenské přehlídce

Kyjev/Moskva – Ukrajina si i přes trvající boje na východě země vojenskou přehlídkou připomněla 23. výročí nezávislosti na Moskvě. Prezident Petro Porošenko na první mohutné vojenské přehlídce v Kyjevě po pěti letech slíbil peníze na dodatečné vyzbrojení armády. Podle něj bude země dál čelit hrozbě vojenské agrese. Porošenko v příštích letech plánuje ukrajinskou armádu zcela vybavit novými technikami. Proruští separatisté na východě Ukrajiny jako odpověď na kyjevskou přehlídku předvedli davu v Doněcku desítky válečných zajatců.

Porošenko slíbil v následujících letech 2015–2017 vynaložit 40 miliard hřiven (v přepočtu přes 60 miliard korun) na přezbrojení armády. Ta už se několik měsíců snaží potlačit proruské povstání na východě země. „Nakoupíme letadla, vrtulníky, lodě - a to je jen skromný začátek,“ prohlásil na dnešní přehlídce. „Je jasné, že v předvídatelné budoucnosti bohužel bude nad Ukrajinou viset ustavičná vojenská hrozba. Potřebujeme se nejen naučit s tím žít, ale také být neustále připraveni bránit nezávislost naší vlasti,“ zdůraznil Porošenko.

Vojenská kolona přehlídky přímo z hlavní třídy v Kyjevě rovnou zamířila do válečné oblasti na východě Ukrajiny. „Události posledních měsíců se pro nás staly sice nevyhlášenou, ale skutečnou válkou. Tato válka vstoupí do dějin jako vlastenecká válka roku 2014,“ řekl Porošenko. „Je to válka proti cizí agresi, válka za Ukrajinu, za její svobodu, čest a slávu, za lid a nezávislost,“ řekl podle listu Ukrajinska pravda a zdůraznil, že Ukrajina tento boj vyhraje.

Separatisté předvedli davu válečné zajatce

Proruští povstalci - snad jako odpověď na přehlídku v Kyjevě, anebo jako reminiscenci moskevské přehlídky německých válečných zajatců v červenci 1944 - předvedli davu v Doněcku na východě Ukrajiny několik desítek válečných zajatců. „Fašisté, fašisté!“ skandoval dav na Leninově náměstí na adresu vesměs neoholených a neupravených ukrajinských vojáků. Zazněly i další urážky jako „Pederasti“ nebo „Vrazi“.

Akci dokonal čistící vůz, který po ukrajinských vojácích ulici umyl. Na Leninově náměstí v centru Doněcku se zase konala přehlídka zničené ukrajinské techniky.

Ačkoliv ženevská konvence zakazuje vystavování válečných zajatců urážkám a zvědavosti okolí, vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko popřel, že by nucený pochod byl jakkoli v rozporu s mezinárodním právem. Povstalci je prý nesvlékli do naha, nesebrali jim boty a dávají jim najíst.

Ponižující pochod zajatců v Doněcku sklidil kritiku (zdroj: ČT24)

Proruští separatisté údajně obklíčili vládní jednotky

„Po vleklých pozičních bojích armáda samozvané Doněcké lidové republiky během posledních 24 hodin přešla do protiútoku a úspěšně obklíčila dvě velká uskupení ukrajinských vojsk a Národní gardy,“ uvedla agentura Interfax s odvoláním na velení doněckých povstalců. V jednom případě je prý obklíčeno asi pět tisíc ukrajinských vojáků, v druhém asi dva tsicíe příslušníků dobrovolných praporů. Ukrajinské jednotky se prý do obklíčení dostaly i s desítkami tanků, obrněných vozidel, děl, raketometů a minometů.

  • Povstalci mají v plánu „úplnou porážku obou mohutných uskupení protivníka“
  • V posledních dvou dnech zabili vzbouřenci víc než 150 ukrajinských vojáků
  • Dále zničili 17 tanků a desítky raketometů

Vládní jednotky za poslední den provedly na šedesát dělostřeleckých ostřelování pozic rebelů, uvedl armádní analytik Dmytro Tymčuk. Terčem ukrajinských děl se prý staly i dvě kolony s ruskou obrněnou technikou v Doněcké oblasti. Vojáci naopak čelili palbě z minometů v okolí Luhansku i raketometů u Malomykolaivky a v okolí Doněcku.

Ukrajinské zprávy však o válečném dění informují v jiném obraze. „Armádní tiskové středisko dnes ráno oznámilo, že za posledních 48 hodin je na straně separatistů více než 500 padlých a zraněných. O obklíčení ukrajinských sil se nemluví, stejně jako o vlastních ztrátách,“ poznamenal server newsru.com.

Při ranním ostřelování Doněcku byla zasažena i místní nemocnice. Zpravodaj agentury AFP na místě ale neviděl žádné oběti. Podle zdravotníků nebyl nikdo ani zraněn. Palba, provázená velice silnými výbuchy, zasáhla márnici a dvě nemocniční budovy. Personál odvedl desítky pacientů do sklepů, mnohé přenesl na nosítkách.

Den ukrajinské nezávislosti se pokusilo připomenout i několik odvážlivců v Moskvě. Desetimetrová vlajka ale na mostě u Kremlu vydržela jen pár vteřin. Ukrajinské barvy se na jedné z moskevských dominant objevily už ve středu - ke kaskadérskému kousku se přihlásil aktivista z Kyjeva.

Ukrajinská vlajka na mrakodrapu v Moskvě
Zdroj: ČTK/AP/Ilya Varlamov

Merkelová nechce řešení ukrajinské krize, které by škodilo Rusku

Německá kancléřka Angela Merkelová nechce, aby řešení ukrajinského konfliktu poškodilo Rusko. Zároveň neočekává, že plánované setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho ukrajinským protějškem Porošenkem v úterý v Minsku přinese nějaký průlom v krizi. „Je zapotřebí vzájemně na sebe mluvit. Možné je pouze politické řešení, vojenské řešení konfliktu nemůže nic přinést,“ podotkla v rozhovoru na německé televizní stanici ARD kancléřka, která v sobotu navštívila Kyjev. To se obecně interpretuje jako podpora tamějšímu vedení.

Vydáno pod