Kalifornii zasáhlo nejhorší zemětřesení za čtvrt století

San Francisco (USA) – Asi stovku zraněných si vyžádalo zemětřesení o síle 6,1 stupně, které zasáhlo sever americké Kalifornie. Dva lidé byli zranění těžce. Podle geologického ústavu USGS jde v této oblasti o největší zemětřesení od roku 1989, kdy zahynulo na šest desítek lidí. Zaznamenáno bylo ve 03:20 místního času (12:20 našeho času) osm kilometrů severozápadně od města American Canyon. Otřesy vycházely z hloubky téměř 11 kilometrů a pocítili je také obyvatelé San Franciska.

Město Napa, vzdálené asi deset kilometrů od epicentra, bylo patrně nejvíce zasaženo. Nejméně 87 lidí bylo hospitalizováno, tři z nich včetně jednoho dítěte jsou v kritickém stavu.

V Napě a jejím okolí došlo k výpadku elektřiny, což podle energetiků postihlo asi 70 000 domácností této viničné oblasti. Po několika hodinách byly dodávky energie obnoveny skoro 50 000 z nich.

Zničeny byly čtyři mobilní domy, další dva zachvátil požár. Poškozeno bylo také několik historických budov a obchodů v centru Napy; 15 ze 16 zasažených velkých budov je již neobyvatelných. Záchvěvy způsobily na zhruba 50 místech únik plynu a na 30 vytéká voda z poškozeného potrubí. Kvůli tomu ani nemohli místní hasiči účinně likvidovat požáry.

Policie oznámila, že prověří všechny mosty a můstky kvůli případnému poškození. Vyzvala obyvatele, aby ji vyrozuměli o případných problémech.

Vydáno pod