LIBYE: Útok na další letiště, Egypt vyzval svět k boji s islamisty

Tripolis – Egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo v úsilí rozprášit islamistické milice, které nabývají na síle v sousední Libyi. Vyhrocení situace představuje podle ministra hrozbu pro celý region. Libyjský velvyslanec v Káhiře žádal o mezinárodní pomoc při ochraně strategických míst. Ministři zahraničí zemí sousedících s Libyí ale na dnešní káhirské schůzce intervenci v Libyi vyloučili. Milice v Libyi mezitím vypálily rakety na letiště Al-Abrak na severovýchodě země. Islamisté už ovládají také mezinárodní letiště v Tripolisu.

Letiště ve městě Bajdá se stalo hlavní vstupní branou do země poté, co islamisté obsadili letiště v Tripolisu a Egypt i Tunisko zrušily z bezpečnostních důvodů všechny lety směřující do libyjské metropole i na západ země.  

Při útoku ozbrojenci použili raketomety typu GRAD, letiště ale prý nepřestává fungovat, uvedl jeho ředitel. Rakety nezpůsobily žádnou větší škodu. Město Bajdá se nachází asi 180 kilometrů východně od druhého největšího libyjského města Benghází.

Libyjský velvyslanec v Egyptě přiznal, že Libye není schopna ochránit svá ropná pole a další státní zařízení a že potřebuje zahraniční podporu. „Libye nedokáže ochránit své instituce, svá letiště a přírodní zdroje, zvlášť pak ropná pole,“ uvedl velvyslanec Faíd Džibril na okraj setkání sousedů země v egyptské metropoli. Vyzýváme proto mezinárodní společenství, aby nám s touto ochranou pomohlo, dodal.

Šéf egyptské diplomacie Šukrí prohlásil, že je zapotřebí společného úsilí, které povede k rozprášení libyjských islamistických milic „bez výjimky“. Schůzka v Egyptě se uskutečnila ve chvíli, kdy islamisté oznámili, že po dlouhých bojích údajně převzali kontrolu nad mezinárodním letištěm v Tripolisu. Ministři po setkání vydali prohlášení, v němž odmítají intervenci do vnitřních záležitostí Libye a vyzývají všechny strany libyjského konfliktu, aby se pokusily dohodnout.

Libyjští ozbrojenci
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Libyí v poslední době zmítají nejhorší boje od pádu Muammara Kaddáfího v roce 2011. Ozbrojenci, kteří se podíleli na Kaddáfího svržení a teď se odmítají podřídit centrální vládě, se snaží obsadit a udržet jednotlivé regiony. V minulých týdnech evakuovala ze země své občany i diplomaty řada zemí, včetně České republiky. 

Tripolis se v bojiště proměnil v červnu, zejména v okolí tamního mezinárodního letiště. Proti sobě stojí dvě brigády. Milicionáři z Misuráty se snaží z Tripolisu vytlačit někdejší kolegy ze Zintánu. Právě milice, kde bojují ozbrojenci z Misuráty, oznámily, že letiště je pod jejich kontrolou.