OSN: Islamisté zabili stovky vězňů z Mosulu. Nebyli sunnité

Damašek/Bagdád - Islámský stát (IS) v Iráku postupuje. Jeho ozbrojenci podle OSN v červnu zabili 670 vězňů z Mosulu. Ozbrojenci prý vraždí, unášejí lidi a své oběti sexuálně zneužívají. Zajímá je hlavně etnická a náboženská příslušnost. Sýrie už oznámila, že chce v boji proti terorismu spolupracovat s Američany a Británií. Možný úder proti IS s ní podle syrského ministra zahraničí musí být koordinován. Západní země útoky v Sýrii zvažují, Britové ale už dřív spolupráci s tamní vládou vyloučili.

Radikálové povraždili stovky vězňů z Mosulu, oznámila vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. O masakru se OSN dozvěděla z výpovědí přeživších a svědků. Pillayová zločiny spáchané islamisty odsoudila. Podle agentury Reuters je označila za děsivé. Ozbrojenci se prý dopouštějí zločinů, jako jsou vraždy, únosy i sexuální napadení a své oběti si vybírají na základě etnické či náboženské příslušnosti.  

Až 670 vězňů bylo prý 10. června odvezeno nákladními automobily na opuštěné místo, kde je zabili kvůli tomu, že nebyli sunnity. „Toto chladnokrevné, systematické a úmyslné zabíjení civilistů kvůli jejich náboženské příslušnosti by mohlo být považováno za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti,“ uvedla Pillayová.

Statistiky mrtvých ale plní i jednorázové teroristické útoky na mnoha místech v zemi. Jen dnes přišlo v Iráku o život nejméně 50 lidí. Nejvíce obětí si vyžádal pravděpodobně sebevražedný bombový útok na šíitskou mešitu na východě Bagdádu. Večer ale tentýž počet lidí zahynul při výbuchu dvou náloží v obchodní části irácké metropole.

Další útoky se odehrály jižně od hlavního města. V Karbale výbuch zabil 12 civilistů a 31 osob zranil, v Hille útočníci odpálili bomby na dvou místech a o život připravili 11 lidí. Pět dalších mrtvých si vyžádaly dva menší útoky v Bagdádu. Bombové útoky, které Irák v současnosti zažívá, připomínají období let 2006 až 2007, kdy zemí zmítala sektářská občanská válka.

Radikálové z IS postupují Irákem. Boj o strategickou přehradu u Mosulu prohráli. Pod kontrolu ji nakonec získaly vládní síly. Snaha osvobodit město Tikrít ale zkrachovala. Proti islamistům bojují i Kurdové. Vyzbrojit je nově slíbila německá vláda. Média spekulují o předání protipancéřových raket, které německá armáda vyřadila ze své aktivní výzbroje. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére ale upozornil na to, že dodávky německých zbraní kurdským bojovníkům by mohly zvýšit nebezpečí, že se Německo stane terčem teroristického útoku. Přesto ministr tento krok schvaluje. Nejnovější hlasy z vlády ale upozorňují, že definitivní rozhodnutí padne až příští týden po pondělním mimořádném zasedání Spolkového sněmu. S poslanci chce téma probrat osobně i kancléřka Angela Merkelová.

USA zvažují letecké údery v Sýrii, Asadův režim chce spolupracovat

Podle Pentagonu představuje IS největší bezpečnostní hrozbou pro Spojené státy za poslední dobu. Islamisty nebude možné podle Pentagonu porazit, pokud se nezasáhnou jejich základny v Sýrii. 

Konflikt v Sýrii začal v roce 2011 boji mezi protivládními povstalci a vládními silami. Na začátku letošního roku se k nim ale přidaly střety mezi povstalci a džihádisty. Situace se značně zkomplikovala na začátku července, když islamisté zahájili útoky na vojenské základny. Pod vládou IS se už nyní nachází asi třetina syrského území. 

Jan Kužvart, analytik

„Spolupráce Sýrie a Západu je reálná, protože syrský režim prohrává s Islámským státem a postupně se pro něj stává existenční hrozbou. Islámský stát není možné zlomit pouze tím, že se zasáhne v Iráku, jak poslední dobou zaznívá i z Bílého domu. Aby Irák dokázal islamisty vytlačit, musel by být mnohem silnější, a to by trvalo dlouho a stálo hodně zdrojů. Je tu také otázka času – Islámský stát verbuje každý měsíc další a další bojovníky jak v Sýrii, tak v Iráku, tak i džihádisty ze zahraničí. Podle neověřených informací ze Sýrie dostane nový rekrut plat 400 dolarů, což je v zemi zubožené občanskou válkou velká pobídka. Jen v červenci měl IS nabrat přes 6 tisíc nových bojovníků. Financován je z toho, co získal na severu Iráku v bankách, ropných zdrojů, výběru mýtného či pašování historických předmětů.“

Syrský ministr zahraničí si myslí, že případné zahraniční nálety nestačí. Sousední státy by si měly se Sýrií vyměňovat své zpravodajské informace, konstatoval šéf syrské diplomacie. Odsoudil rovněž nedávné zabití amerického novináře Jamese Foleyho.

Ministr svou zemi představil jako zásadního partnera pro boj s islamisty. „Sýrie, geograficky i operačně, leží v centru mezinárodní koalice pro boj s Islámským státem,“ řekl syrský ministr. „Státy si to musí uvědomit, jestliže chtějí opravdu vážně bojovat s terorismem,“ dodal. Varoval zároveň před jakýmikoli nálety v Sýrii bez souhlasu Damašku. Tento krok by prý byl porušením syrské svrchovanosti a byl by považován za agresi. 
  
Spojené státy i další západní země syrskou vládu prezidenta Bašára Asada nepodporují kvůli násilnostem, které má v zemi na svědomí syrská armáda. Několikrát již Asada vyzvaly, aby odstoupil. Dosud se vyhýbaly jakémukoli vojenskému zapojení do syrské občanské války.

„Obama určitě nepůjde a neřekne, že USA teď budou spolupracovat s Bašárem Asadem,“ konstatoval analytik Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha s tím, že v zákulisí ale na nějaký „tichý souhlas“ dojít může. „Zatímco Západ to bude bagatelizovat, Sýrie se z toho bude snažit vytěžit co nejvíc ve prospěch Asadova režimu,“ myslí si Tureček.