Klause a Schwarzenberga čeká v USA řada jednání a přednášek

New York - Český prezident Václav Klaus dnes odlétá na několikadenní návštěvu Spojených států. Mimo jiné vystoupí na dvou univerzitách a jako hlava české delegace promluví také na Valném shromáždění OSN. Na cestě jej doprovází český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, domů by česká delegace měla odcestovat v neděli.

Klausův americký program začne ve středu ve Washingtonu. Prezident se setká v Kongresu se členy takzvaného českého výboru, tedy jeho členy se vztahem k České republice. Pak jej čeká schůzka s Davidem Liptonem, členem ekonomického týmu amerického prezidenta Baracka Obamy. Poté Klaus na univerzitě Johnse Hopkinse přednese projev o „Evropě, systémových důsledcích nedávné krize a potřebě přeformulovat argumenty pro kapitalismus“. Kromě toho se sejde s představiteli Heritage Foundation a poskytne rozhovor deníku The Washington Times.

Schwarzenberga v New Yorku čeká zasedání Rady NATO - Rusko a oběd ministrů zahraničí evropské sedmadvacítky a Rusko. Již v úterý se šéf české diplomacie zúčastní setkání ministrů EU a USA a následné večeře pořádané americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Ve čtvrtek pak prezidenta i českého ministra zahraničí čeká účast na zahájení všeobecné rozpravy 65. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Prezident se zúčastní i oběda pořádaného pro hlavy států generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem. Večer se Klaus zúčastní slavnostní recepce pořádané Obamou.

V pátek český prezident vystoupí na Cornellově univerzitě, kde v roce 1969 studoval. Schwarzenberg mezitím bude mít v New Yorku na programu sérii bilaterálních jednání a ministerské zasedání Skupiny přátel Jemenu.

V sobotu Klaus v New Yorku přednese projev ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění. Mezi témata setkání světových politiků v OSN by měla patřit role OSN v globálním vládnutí. Klaus se k posilování pravomocí mezinárodních organizací na úkor národních států staví dlouhodobě kriticky. Zároveň jej čeká několik schůzek s prezidenty a premiéry členských zemí OSN.