Rakety létaly na Gazu i na Izrael, spekuluje se o cestě k příměří

Jeruzalém/Gaza – Dnešní letecké údery z Izraele na Pásmo Gazy přinesly smrt šesti Palestincům, dalších nejméně 20 podle palestinských zdravotníků zranily. Nálety téměř zničily jednu z nejvyšších budov ve městě Gaza, ve které byly byty i kanceláře. Po klidné noci začaly opět létat rakety také na území židovského státu, ve městě Aškelon zranily 27 lidí, včetně sedmi dětí, uvedl izraelský zpravodajský server Ynet.

Izraelská armáda na síti Twitter potvrdila, že při nočních útocích zasáhla přes 15 cílů, mezi nimi „pozice teroristů“ používané jako velící a kontrolní střediska radikálního palestinského hnutí Hamas. Terčem náletů se staly i dvě školy v centrální a severní části Pásma, které byly údajně využívány k odpalování raket. Jedna z nich sloužila i jako přístřeší pro palestinské uprchlíky, ti byli před náletem varováni, tvrdí izraelská armáda. Právě minometná palba z této školy údajně v pátek usmrtila čtyřletého izraelského chlapce v obci nedaleko Gazy.

Izraelská armáda údajně od půlnoci zasáhla více než 40 cílů v Pásmu Gazy. Byly mezi nimi „pozice teroristů“ používané jako velící a kontrolní střediska radikálního palestinského hnutí Hamas. Terčem náletů se staly i dvě školy v centrální a severní části Pásma, které byly údajně využívány k odpalování raket. Jedna z nich sloužila i jako přístřeší pro palestinské uprchlíky, ti byli před náletem varováni, citoval list Times of Israel z prohlášení armády. Právě minometná palba z této školy údajně v pátek usmrtila čtyřletého izraelského chlapce v obci nedaleko Pásma Gazy.

Zničená budova v Gaze
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle izraelských bezpečnostních představitelů nesla raketa, která dnes ráno zasáhla dům v Aškelonu, nezvykle velkou hlavici. Na 25 lidí muselo být ošetřeno kvůli zásahu šrapnely nebo rozbitým sklem. Dalších 45 osob zdravotníci ošetřovali kvůli šoku. Podle nepotvrzených zpráv může jít o nový typ raket, které ozbrojenci začali používat.

Na izraelské straně dosud zahynulo 64 vojáků a čtyři civilisté. Podle palestinských úřadů přišlo v Pásmu Gazy od 8. července, kdy začala operace Ochranné ostří, o život 2 125 lidí, z toho více než 490 dětí.

V oblasti vzrostlo napětí po červnovém únosu tří izraelských studentů na Západním břehu Jordánu: trojice chlapců, z nichž dvěma bylo 16 let a jednomu 19, zmizela 12. června večer, když stopovali mezi městy Hebron a Betlém na Západním břehu Jordánu. Tělo jednoho z nich později objevili místní obyvatelé na poli nedaleko místa, kde zmizeli. Přivolaní vojáci pak našli i další dvě těla. Chlapci byli zastřeleni nejspíš bezprostředně po únosu. Následovala vražda palestinského mladíka, která byla podle vyšetřování nejspíše odvetou za předchozí úmrtí mladíků.