Novému Dillí vládnou gangy makaků, zakročili „opičí muži“

Nové Dillí – Jsou všude – na střechách domů, na plotech i na autech. Ulicím v Novém Dillí vládnou makakové. Desítky mladých Indů se teď živí tím, že zvířata rozhánějí. Makakové totiž okrádají, koho mohou – místní i turisty. Některým Indům stačí prak a vlastní hlas, jiní se do nové role vžívají naplno. Převlékají se za opice, kterých se makakové bojí.

Obyvatelé Nového Dillí mají makaků právě dost. „Kradou nám naše jídlo a věci, koušou lidi, útočí na naše ledničky, lezou do vodních nádrží a koupou se v nich. Jsou takoví otravní,“ uvedl Darmeš Čautala. Opice se lidí vůbec nebojí. „Na naší lince dostáváme tolik stížností, že jsme najali 40 lidí, aby rozháněli opice,“ podotkl člen ochranky Radžív Čandol. 

Pramod Kumar se jako rozháneč makaků živí už deset let. Dřív mu pomáhal jeho věrný langur – opice, které se menší makakové bojí. I jeden dokázal vystrašit celé stádo. Proti využívání langurů ale protestovaly skupiny bojující za zvířecí práva. Úřady to proto loni oficiálně zakázaly. „S langury to bývalo snadné. Vyšplhali na stromy a strašili ostatní opice. Teď nám zbývá jen tyč, prak a náš hlas. To, co trvalo hodinu, nyní zabere čtyři,“ poznamenal Kumar. 

Rozháněči makaků v Novém Dillí se převlékají za opice (zdroj: ČT24)

Někteří rozháněči jdou ještě dál. Sedmačtyřicetiletého „opičího muže“ Acchana najalo místní nádraží, aby se za langura přímo převlékal. Trik funguje. „Bývaly tu tisíce opic, ale většina z nich utekla. Lidé si mysleli, že mě ta zvířata snědí, ale místo toho jsem je vystrašil,“ prohlásil Acchan. 

Zabíjení nebo chytání opic je v Indii zakázané. Jejich krmeni podle mnohých navíc přináší štěstí, protože Hanumana – napůl Boha, napůl opici – hinduisté uctívají. Gangy makaků proto z ulic jen tak nezmizí. A dokud úřady nepřijdou s lepším řešením, zůstanou i rozháněči, kteří se po nich za peníze opičí.