Francie má opět novou vládu. Bez „rebelů“

Paříž - Francie má druhou vládu pod taktovkou premiéra Manuela Vallse. V novém kabinetu jmenovaném dnes prezidentem Francoisem Hollandem chybějí ministři, kteří nesouhlasili s úspornou politikou vlády. Například „rebela“ ministra hospodářství Arnauda Montebourga vystřídá jen 36letý „prezidentův muž“ Emmanuel Macron. Školství povede vůbec poprvé žena.

Najat Vallaud-Belkacemová zastávala v předchozí vládě post ministryně pro ženská práva. Nyní nahradila Benoita Hamona, který rovněž kritizoval škrty. Ministryní kultury se nově stala Fleur Pellerinová. Na klíčových resortech se nic nemění – šéfem diplomacie zůstává Laurent Fabius, obranu povede dál Jean-Yves Le Drian a finance Michel Sapin.

Francouzský prezident už dříve uvedl, že nový kabinet by se měl podřídit pokynům předsedy vlády. Valls byl jmenován šéfem kabinetu koncem března. Jeho úkolem bylo pomoci nahoru preferencím vládních socialistů. Francie se potýká s vysokou nezaměstnaností a chabým růstem, přičemž Hollandova popularita je na bodu mrazu – nejnižší za více než 50 let.

Manuel Valls
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

První Vallsův kabinet začátkem tohoto měsíce přiznal, že původní prognózy, tedy růstu ve výši jednoho procenta, nebude možné dosáhnout. Valls je spíše ze středopravého křídla socialistů a úsporám se nebrání. Mnohem více levicově zaměřený Montebourg v sobotním vydání deníku Le Monde úspory kritizoval. Podle něj tuto politiku vnucuje Francii Německo.

„Je nutné zvýšit hlas. Německo je v zajetí politiky úspor, kterou vnutilo celé Evropě. Když říkám Německo, tak mluvím o německé pravici podporující (kancléřku) Angelu Merkelovou. Není posláním Francie se stavět do řady s ideologickými axiomy německé pravice,“ uvedl Montebourg. Sám Hollande přitom v předvolební kampani v roce 2012 sliboval odklon od úsporných opatření a posilování růstu a zaměstnanosti, a to především novými veřejnými investicemi.