Propaganda Islámského státu: Řezání hlav i rozdávání zmrzliny

Bagdád/Damašek - Hrůzná poselství a řezání hlav. Propaganda Islámského státu (IS) mnohdy vypadá, jako by ani nepatřila do 21. století. Nejnovější videozáznam vraždy amerického novináře Jamese Foleyho šokoval svět. Mířil ale také do řad extremistů na Západě s cílem přilákat další bojovníky - třeba nástupce Němce, který propagandistickou mašinerii islamistů zakládal. IS se ovšem neprezentuje jen vraždami – někdy ukazuje i pozitivní šoty. Každopádně vždy je profesionální.

Profesionální propaganda Islámského státu (zdroj: ČT24)

Mladík narozený v Německu se vydal na pomezí Sýrie a Iráku vraždit - a možná i zemřít. Další radikál dorazil z Británie. Ke své radosti tu našel islamisty mnoha národností. „Toto je území svaté války, zde jsme se vydali na přímou stezku k Němu. Jsou tu s námi bratři z Bangladéše, Iráku, Kambodže, Austrálie i Spojeného království,“ říká britský bojovník IS. 

Lidé z IS propagandu nepodceňují. Na jednom videu mladí fanatičtí bojovníci IS rozdávají dětem zmrzlinu. Společně provolávají slávu Bohu. Na jiném videu přichází extremista navštívit spolubojovníka do lazaretu. 

Propaganda Islámského státu
Zdroj: ČT24

Záběry mají jasné poselství i profesionální úroveň. Volají muslimy do zbraně. Zdařilé snímky vyrábí skupina s názvem al-Haját (v překladu život). Její logo? „Není života bez Svaté války.“ Tento propagandistický kanál zřejmě založil raper známý jako Deso Dogg. Narodil se v Berlíně německé matce a africkému otci. Později se přidal k radikálnímu islámu a odešel na Blízký východ. Točil filmy i válčil. Loni zahynul v přestřelce. 

Německého rappera ale rychle nahradili jiní bojovníci a filmaři. Vůdci IS na propagandě šetřit nemusejí. „Islámský stát dokázal propojit svou ideologii s vojenskými schopnostmi. Je navíc nesmírně bohatý. Dosud jsme neměli co do činění s takovou silou,“ poznamenal americký ministr obrany Chuck Hagel. 

O šíření objektivních informací extremisté nestojí. Do oblasti, kterou ovládají, se nezávislí novináři téměř nemají šanci dostat. A když už sem vstoupí, stávají se zbožím. Islamisté je totiž loví, aby za ně žádali od jejich vlád výkupné. Když vlády zaplatit odmítnou, mohou se zahraniční reportéři stát nedobrovolnými hrdiny jejich zvrácené propagandy. Takový je i osud Foleyho, který krátce před smrtí posloužil extremistům k výrobě hrůzného šotu.