Lavrov: Ukrajinu nechceme rozbíjet, zájem východu ale nelze přehlížet

Moskva - Rusko neusiluje o rozbití Ukrajiny, ale touhu východních regionů po nezávislosti je třeba respektovat, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rovněž řekl, že v zájmu Moskvy rozhodně není snaha roztáčet „sankční spirálu“. Ruská federace před několika týdny uvalila dovozní embargo na potraviny z EU či Spojených států jako odpověď na zpřísnění evropských sankcí.

Šéf ruské diplomacie dnes vystoupil na mládežnickém fóru u jezera Seliger v centrálním Rusku. „Plně respektujeme výsledek (referend v Luhanské a Doněcké oblasti) a řekli jsme, že politické prosazení toho, pro co občané jihovýchodní Ukrajiny hlasovali, musí být uskutečněno na základě jednání. Na rozbití (Ukrajiny) nemáme zájem,“ prohlásil Lavrov. Květnová referenda, ve kterých se obyvatelé dvou východních ukrajinských oblastí pod kontrolou proruských separatistů vyslovili pro nezávislost, Kyjev ani Západ neuznaly.

Lavrov v diskuzi s mládežníky řekl, že Rusko kvůli ukrajinské krizi nestojí o konfrontaci se zahraničními partnery ani o další vzájemné uvalování sankcí. Bez dalších podrobností také uvedl, že rozhodnutí Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) formálně označovat konflikt na Ukrajině za občanskou válku, nutí Rusko zaujmout vůči Ukrajině „postoje vycházející z mezinárodního práva“.

„Doufám, že ani druhý konvoj nebude poslední“

Upozornil rovněž, že po chystaném druhém ruském humanitárním konvoji pro ukrajinský východ budou následovat další. „Jsem si jistý, že (druhý konvoj) nebude poslední, protože je tam třeba rozsáhlá pomoc,“ dodal.

První konvoj na Ukrajinu vjel bez povolení Kyjeva a bez doprovodu Mezinárodního výboru Červeného kříže. Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že o chystané druhé ruské koloně chce jednat se zástupci MVČK a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Kyjev první konvoj označil za ruskou provokaci a nyní žádá bezpečnostní záruky a dohodu o trase a rozdělování humanitární pomoci.

Klíčové okamžiky ukrajinské krize si připomeňte ZDE.

Německo žádá vysvětlení ohledně ruských vojáků na Ukrajině

Německo se dnes přidalo na stranu kritiků z Ukrajiny či Polska, kteří obviňují Rusko z přímého angažování své armády na východě Ukrajiny. Právě přesun ruských vojsk a zbraní je podle mluvčího německé kacléřky Angely Merkelové hlavním problémem celé krize. Steffen Seibert to prohlásil poté, co dnes Merkelová telefonicky jednala o situaci v zemi s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Merkelová později v rozhovoru s Putinem řekla, že žádá vysvětlení zpráv o údajné přítomnosti ruských vojáků na ukrajinském území. Měla na mysli předchozí zprávy o zadržení deseti ruských výsadkářů, s nimiž dokonce ukrajinská tajná služba natočila rozhovory a zveřejnila je.

Vydáno pod