Africké Lesotho má za sebou puč

Maseru - Armáda afrického Lesotha obsadila několik policejních stanic v hlavním městě Maseru a přerušila vysílání rozhlasu i telefonní spojení v zemi. Premiér Thomas Thabane uprchl do sousední Jihoafrické republiky. Tam se nechal slyšet, že se vojsko pokusilo o puč. Ovšem armádní mluvčí zprávu o převratu popřel. Napětí trvá pár měsíců od doby, kdy premiér zrušil parlament.

Podle mluvčího Ntlele Ntoie vojáci odzbrojili policisty ve dvou policejních stanicích Masera. Policisté se prý chystali vyzbrojit demonstranty, kteří se chtějí zúčastnit protestu svolaného na pondělí jednou z koaličních stran. Vojáci údajně zbraně odvezli a vrátili se do kasáren. Při přestřelce s policisty byl jeden z vojáků zraněn a zranění utrpěli také čtyři policisté.

Premiér utekl od JAR

Vojáci dle původních zpráv obklíčili také sídlo premiéra Thabaneho. Ten uprchl do JAR a tamní televizi popsal situaci ve své zemi takto: „Je to puč, protože v čele stojí armáda. Vojsko se neřídí instrukcemi svého vrchního velitele, jímž jsem já.“ Řekl také, že se ještě dnes sejde s jihoafrickými politiky.

Ntoi počínání armády vysvětlil jako zákrok proti vyzbrojování politické frakce, a nikoli převrat. Prohlásil také, že armáda uznává ústavu i demokraticky zvolenou vládu: „Nehodláme nyní ani v budoucnu provést převrat. Plníme pouze svůj mandát na zajištění obrany naší země.“ Také BBC ohlásila, že po návratu vojáků do kasáren se situace začala uklidňovat. Ke zprávě, že ráno se na několik hodin odmlčely rozhlasové stanice, Ntoi sdělil, že není schopen říci, zda to bylo kvůli technickým problémům nebo kvůli zásahu armády.

Lesotho je malé, převážně hornaté království vmáčknuté uprostřed Jihoafrické republiky. Vicepremiér Mothetjoa Metsing chtěl vytvořit novou vládu, která by Thabaneho svrhla. Sousední Jihoafrická republika i regionální organizace, jichž je Lesotho členem, nicméně varovaly, že nebudou tolerovat žádné neústavní změny.

Politické napětí v zemi bylo zvýšené od letošního června, kdy premiér Thomas Thabane zrušil parlament, aby se vyhnul hlasování o nedůvěře kvůli třenicím v jeho dva roky fungující koaliční vládě.

Lesotho si od získání nezávislosti v roce 1966 prošlo už řadou vojenských převratů. V roce 1998 při jednom z nich zahynulo v Maseru nejméně 58 místních obyvatel a osm Jihoafričanů.