Proč islamisty tolik zajímá „Lady Al-Káida“?

Bagdád – Radikálové z hnutí Islámský stát bojující v Iráku a v Sýrii požadují propuštění pákistánské vědkyně Áfíi Siddíkíové. Jméno této kdysi nejhledanější ženy světa, známé spíše jako Lady Al-Káida, se objevuje stále častěji ve zprávách o únosech a vraždách, které mají islamisté na svědomí. Za její propuštění se na videozáznamu přimlouvaly i dvě Češky zadržované únosci v Pákistánu. Neuroložka Siddíkíová si přitom odpykává ve Spojených státech 86 let vězení za útok na americké agenty a vojáky.

„Dali jsme vám mnoho šancí vyjednat propuštění vašich lidí prostřednictvím převodu hotovosti, jako to udělaly jiné vlády,“ napsali například islamisté rodině amerického novináře Jamese Foleyho týden před jeho vraždou. „Také jsme vám nabídli výměnu vězňů - aby se dostali na svobodu muslimové držení ve vašich věznicích, jako například naše sestra Áfía Siddíkíová. Nicméně vy jste nám rychle dalo najevo, že vás to nezajímá,“ dodali.

Požadavkům radikálů nebylo vyhověno a ozbrojenci Foleyho zabili. Na internetu se pak objevil videozáznam jeho stětí. Pár dní nato se islamisté o Siddíkíové údajně zmiňují znovu, když požadují její propuštění výměnou za to, že pustí 26letou americkou humanitární pracovnici unesenou loni v Sýrii. Navíc ještě požadují 6,6 milionu dolarů (140 milionů Kč). V opačném případě hrozí, že mladou lékařku zabijí podobně jako Foleyho.

Islámský stát ale není jedinou teroristickou organizací, která má o vězněnou Pákistánku eminentní zájem. Údajně i Taliban, který pět let držel v zajetí amerického vojáka Boweho Bergdahla, žádal za jeho propuštění právě Siddíkíovou. Nedostali ji, americká vláda nakonec seržanta vyměnila za pět vězněných členů Talibanu.

Proč všechny zajímá lady Al-Káida?

Proč všechny tato žena tolik zajímá? ptá se americký deník The Washington Post. Nejspíš prý jde o snahu získat si další stoupence mezi občany Pákistánu a Afghánistánu, kde je Siddíkíová mnohými považována za hrdinku. Rovněž jde o jasný důkaz toho, že už spousta Pákistánců a Afghánců po boku islamistů v Iráku a Sýrii bojuje.

Požadavek radikálů na propuštění vědkyně je podle expertů taktický i strategický. Jedním z možných vysvětlení je, že lidé z pomezí Afghánistánu a Pákistánu se přesunuli do Iráku a Sýrie a tento požadavek si přivezli s sebou. Ozbrojencům se rovněž osud Pákistánky hodí - je to žena v nesnázích a oni potřebují zmobilizovat lidi, aby hromadně začali odsuzovat Západ za jeho zacházení s muslimy.

Pákistánci demonstrují za propuštění Áfíi Siddíkíové
Zdroj: ČTK/AP/Mohammad Sajjad

Nyní dvaačtyřicetiletá Pákistánka absolvovala prestižní Massachusettský technický institut (MIT) a žila ve Spojených státech. Od roku 2003 byla pohřešována a v roce 2008 ji v Afghánistánu zatkly americké bezpečnostní složky. Při zatýkání se zmocnila zbraně jednoho z vojáků a ohrožovala s ní ostatní. Nikoho ale nezranila a nakonec byla přemožena.

Po jejím zadržení u ní našli poznámky o objektech v New Yorku, které by mohly být terčem teroristických útoků. Byly mezi nimi socha Svobody, Brooklynský most, Wall Street, Empire State Building a výzkumné středisko zvířecích nemocí Plum Island, kde se uchovávají nebezpečné biologické látky. Poznámky údajně také obsahovaly návody na výrobu bomb, nebezpečných chemikálií a biologických zbraní. V září roku 2010 byla Siddíkíová odsouzena k 86 letům vězení.

Horizont ČT24 k vraždě Stevena Sotloffa (zdroj: ČT24)

Alarm v Indii: Vůdce al-Káidy ohlásil vznik odnože organizace

Indický úřad pro vnitřní bezpečnost vydal bezpečnostní varování pro několik indických států. Šéf teroristické sítě al-Káida Ajmán Zavahrí oznámil na internetu vznik odnože organizace na indickém subkontinentu. Bývalý pobočník Usámy bin Ládina, kterého zlikvidovalo v Pákistánu v roce 2011 americké komando, prohlásil, že al-Káida se bude snažit v některých částech Indie a také v Barmě a Bangladéši obnovit chalífát.

Myšlenku chalífátu, tedy státního útvaru zahrnujícího prakticky veškerá území ovládaná muslimy, oživilo před měsíci hnutí Islámský stát (IS), které ovládá velké části Sýrie a Iráku. Po IS, který se stal přímým konkurentem al-Káidy na Blízkém východě a fakticky v oblasti převzal její vliv, se nápad zalíbil i africké islamistické organizaci Boko Haram, jež dlouhodobě šíří teror zejména na severu Nigérie.