Chameneí prý odsouhlasil spolupráci s USA v boji proti islamistům

Teherán/Bagdád – Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí schválil spolupráci Teheránu se Spojenými státy v boji proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát, kteří obsadili velkou část Iráku a Sýrie. Chameneí údajně pověřil velitele elitních revolučních gard, aby operace sladil také s iráckými a kurdskými jednotkami. Spojené státy ale následně oznámily, že o žádné vojenské spolupráci s Íránci neuvažují.

Američané pomáhají irácké armádě a kurdským bojovníkům cílenými leteckými údery na pozice islamistů. Chameneí dříve odmítal jakékoli vměšování do iráckých záležitostí, a to i ze strany Spojených států. Nyní to ale vypadá, že budou Íránci naopak s Američany spolupracovat, podotýká BBC s odvoláním na nejmenované íránské zdroje.

Chameneí údajně zmocnil íránské nejvyšší vojenské velitele k tomu, aby koordinovali veškeré vojenské operace s Američany, Iráčany a kurdskými jednotkami. Šíitský Írán považuje sunnitskou organizaci Islámský stát za vážnou hrozbu a podporuje nové irácké vedení i armádu v zastavení ofenzívy islamistů. Už dříve se objevily informace, že v Iráku bojují rovněž íránští piloti a že představitelé íránských bezpečnostních složek radí irácké armádě.

Komunikaci se všemi silami bojujícími proti Islámskému státu, tedy i s Američany, dostal prý na starosti velitel íránských elitních revolučních gard Kásem Sulejmání. Ten již dříve pomáhal Iráčanům s přípravou obrany některých měst, například i Bagdádu.

Na prohlášení íránské strany ovšem později reagovala americká diplomacie, která podobnou spolupráci odmítla. „Nebudeme s Íránci koordinovat své vojenské akce ani s nimi sdílet své informace, nemáme to v plánu,“ uvedla podle agentury AFP mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová.

Islámský stát spolupracuje s radikály v Egyptě

Islámský stát začal spolupracovat s radikální islamistickou skupinou Ansar Bajt al-Makdis, která bojuje proti centrální vládě v Egyptě. „Učí nás, jak provádět různé akce. Komunikujeme spolu přes internet,“ sdělil agentuře Reuters nejmenovaný velitel. „Nedávají nám zbraně ani neposílají bojovníky. Ale učí nás, jak vytvářet tajné buňky složené jen z pěti lidí. A vždy jen jedna osoba je ve styku s ostatními buňkami,“ dodal.
  
Postup islamistů v Iráku a Sýrii tak vyvolal obavy i u egyptských představitelů. Egypťané řeší na jedné straně problémy s vlastními radikály, na druhé se obávají vývoje v sousední Libyi, kterou ochromil chaos a boje mezi různými islamistickými milicemi. „Ansar a Islámský stát určitě udržují kontakty, ale žádní členové Islámského státu v Egyptě nejsou,“ uvedl nejmenovaný egyptský bezpečnostní zdroj. Potvrdil ale, že existuje určitá koordinace mezi veliteli islamistů v Iráku, Egyptě a Libyi.