PODÍVEJTE SE, jak vypadal vůbec největší dinosaurus

Buenos Aires – Vědci si posvítili na fosilii gigantického ještěra starou 77 milionů let a sestavili obrázek, jak asi dinosaurus vypadal. Dreadnoughtus měřil od hlavy k ocasu neuvěřitelných 26 metrů a vážil skoro 60 tun. Největšího tvora, jaký kdy po Zemi chodil, našli američtí vědci v Argentině. Jeji závěry jsou dostupné v časopise Scientific Reports.

Vědci už vědí, jak vypadal největší dinosaurus (zdroj: ČT24)

Dreadnoughtus před 77 miliony let neměl mezi dinosaury konkurenci. Lehce si poradil i s predátory. Podle toho ho paleontolog-objevitel i pojmenoval. „Když vážíte 65 tun, nemá žádné skutečné nepřátele. To mi připomnělo revoluční válečné lodě z minulého století, Dreadnought, které byly prvními skutečnými ocelovými loděmi. Řekl jsem si Dreadnoughtus – tedy neohrožený,“ prohlásil Ken Lacovara. 

Slon africký nově objevenému Dreadnoughtusovi nesahá ani po břicho. Tyranosaurus Rex by se do něj vešel sedmkrát. A od země sahá do stejné výšky jako dvoupatrová budova. Dreadnoughtus děsil ostatní dinosaury hlavně svými rozměry. Jinak byl vegetarián. Z kostí vědci zjistili, že když zemřel, byl ještě ve vývinu. V dospělosti tak mohl být ještě o něco větší.

Obrovský ještěr se navíc pyšní i titulem nejzachovalejší dinosaurus, jakého kdy vědci našli. Povodně, které ho zabily, jej paradoxně zachránily pro další generace díky směsi písku a bláta, která ho ukryla. Proto se našla polovina jeho kostí. Z těch nejdůležitějších chybí jen čtvrtina. Vědci už dřív objevili třeba obřího Argentinosaura, který vážil 100 tun. Tyto odhady ale byly založeny na výzkumu pouhých pár obratlů, kousků kyčlí a holenní kosti. 

Doktor Paul Barrett z londýnského muzea proto označil objev fosilie za „velký objev“. „Konečně nám to umožňuje vidět, jak byla tato zvířata stavěna. Dává nám to možnost dozvědět se, jak silné měla kosti, aby je vůbec udržely. Můžeme začít s modelováním toho, jak dýchala, jaký měla tlak nebo kolik toho snědla,“ podotkl Barrett.

Dreadnoughtusovy kosti
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Charles Fox
Vydáno pod