Malajsie potřebuje fyzické důkazy, na Ukrajinu pošle vyšetřovatele

Kuala Lumpur – Malajsie pošle na Ukrajinu skupinu svých vyšetřovatelů. Mají ohledat místo červencového pádu malajsijského letadla. Stroj zřejmě někdo sestřelil. V jeho troskách tehdy zemřelo 298 lidí, hlavně Nizozemců. Podle premiéra už má vláda k dispozici přesvědčivou zprávu tajných služeb. Zveřejnit ji chce v úterý. Je prý ale třeba získat ještě důkazní materiál, a to před začátkem zimy.

Stroj na lince z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se zřítil nad oblastí kontrolovanou proruskými separatisty a podle všeho byl sestřelen protiletadlovou raketou. Z toho, kdo ji vypálil, se obviňují obě strany konfliktu.

Ohledání místa bylo začátkem srpna přerušeno kvůli bojům, které se odehrávaly v těsné blízkosti vraku. „Máme velký zájem dostat se na místo, než začne zima. Potřebujeme několik týdnů na vyhledání částí těl a také fyzických důkazů. Jakmile bude tato část vyšetřování ukončena, zaměříme se na otázku, kdo je za tento krutý čin odpovědný,“ sdělil premiér Najib Abdul Najib.
  
Dosud nalezené části těl byly k ohledání převezeny do Nizozemska. Zatím ale bylo identifikováno pouze 183 osob. Vyšetřování incidentu koordinuje Nizozemsko. Kromě Malajsie se procesu účastní také Ukrajina, Austrálie a Belgie. Na palubě stroje byli občané deseti zemí.

Nizozemské úřady mají předběžnou zprávy o vyšetřování zveřejnit v úterý. Má popsat pravděpodobný sled událostí 17. července, viníka ale neoznačí.