Ukrajinské příměří má namále. První oběť je z Mariupolu

Mariupol - Povstalci i velení ukrajinských sil hlásí řadu případů porušení příměří. Jedna žena zemřela při bojích v ukrajinském Mariupolu. Další tři lidé se zranili. Neznámí ozbrojenci zlikvidovali také dva mosty. Kouř viděli lidé nedaleko doněckého letiště. Z odpovědnosti se obviňují obě strany.

Dnešní střelba podle svědků přicházela od letiště v Doněcku, které je v rukou ukrajinské armády. Jinak ale separatisté ovládají celé město. Rebelové podle Reuters sdělili, že letiště samo je nyní prázdné a boje se odehrávají v uzavřeném areálu v sousedství. „Poslechněte si zvuk příměří,“ pokusil se podle Reuters o vtip jeden z ozbrojených rebelů: „Odehrává se tam regulérní bitva.“ 

Zřejmě první vážné porušení příměří na východě Ukrajiny se událo včera večer. Podle Reuters se dostaly vládní jednotky pod těžkou palbu u Mariupolu. O strategický přístav se v posledních dnech sváděly tvrdé boje. Z místa přestřelky prchali do města lidé v desítkách aut, jedno z nich neslo stopy po zásazích. „Byla to dělostřelecká palba. Asi houfnice,“ uvedl jeden z obyvatel města. 

Miroslav Karas, zpravodaj ČT je v Doněcku

„Na předměstí Spartak jsme viděli zničené domy zasažené minometnými granáty. Lidé se stále ukrývají ve sklepech domů v obavách před dalším ostřelováním. Příměří už tu nikdo nevěří.“

Situace na východě Ukrajiny
Zdroj: ČT24

Dobýt Mariupol znamená mít přístup na Krym po souši

V Mariupolu v noci hořela benzinová stanice nedaleko kontrolního stanoviště, které ovládají vládní jednotky. Střely pak zasáhly několik aut s lidmi, kteří z místa utíkali. Několik se jich zranilo a jedna žena zemřela. Podle separatistů může být obětí víc.

Právě na obranu Mariupolu se ukrajinská armáda soustředila. Klíčový je i pro separatisty - jeho dobytí by jim otevřelo pozemní cestu na Ruskem anektovaný Krym. „Mariupol je a zůstane ukrajinský. Teď posiluje obranu, přesunují se tam další vojska, včetně první operační brigády Národní gardy. Není třeba dělat paniku, jsme rozhodnuti město udržet. Těch 16 vystřelů z Gradu z ruského území je narušením příměří ze strany Ruska,“ konstatoval ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. 

Z porušování klidu zbraní se viní obě strany. Že je příměří křehké, dokazují i smíšené pocity obyvatel východu země. Na jedné straně doufají, druhým dechem ale dodávají, že delšímu klidu zbraní příliš nevěří. „Věřit, nebo ne - na tom nezáleží. Doufáme v ten nejlepší možný scénář. Nikdo tady nechce válku,“ uvedla obyvatelka Doněcku Taťána. „Můj názor je takový, že žádné příměří nebude. Zabili tolik našich lidí,“ podotkl muž jménem Viktor. „Doufali jsme, že se teď všechno uklidní. Ale podle mě to nechce ani jedna strana. Nezačali s tím vším, aby se pak zničehonic usmířili. Zabrali dva regiony a udělali tu nepořádek,“ dodal Anatolij.

Tomáš Butkai, koordinátor Člověka v tísni

„Ověřit informace je velice těžké, můžeme se akorát ptát lidí, kteří přijíždějí, určitě ale budou na různých místech situace, kdy k porušení příměří dochází. Situace obecně je ale mnohem klidnější. Lidé využívají příměří k tomu, aby se vraceli minimálně na otočku do svých domovů, případně si přivezli zpátky věci, které potřebují. Chtějí příměří věřit, snaží se, aby se jejich život vrátil do normálních kolejí, a ne řešit každý den, kam se mají schovat. A je jim jedno, kdo to příměří zařídí, jestli politici, nebo vojáci. Chtějí se prostě vrátit do práce.“

Ukrajinské příměří se otřásá v základech (zdroj: ČT24)

Vůdci vzbouřenců vyzvali Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), aby zajistila kontrolu nad dodržováním klidu zbraní na jihovýchodě Ukrajiny. „Doufáme, že OBSE zajistí nestrannou mezinárodní kontrolu nad dodržováním příměří a také objektivní pozorování situace na Ukrajině,“ uvedli ve společném prohlášení podle agentury TASS „premiér“ Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko a vůdce druhé povstalecké organizace - Luhanské lidové republiky - Igor Plotnickij. Dodali, že považují za velmi důležité ukončit krveprolití a zabránit humanitární katastrofě v jihovýchodní části Ukrajiny.

V sobotu se přitom prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko v telefonickém rozhovoru shodli, že příměří na východě Ukrajiny se v podstatě daří dodržovat. Jeho narušení by mohlo přerušit výměnu zajatců mezi oběma stranami. Ruská strana už propustila dva vojáky. Podle Kyjeva drží separatisté na 200 členů armády. Vedení samozvané Doněcké republiky to ale nepotvrdilo.

Podle odhadů OSN si dosavadní boje mezi proruskými rebely a ukrajinskou armádou za celou dobu trvání konfliktu vyžádaly již nejméně 2 600 životů civilistů a stovky tisíc lidí v důsledku něj přišly o střechu nad hlavou.