Desítky dětí v USA hospitalizovány kvůli vzácnému viru

Washington – Stovky dětí napříč Spojenými státy jsou v péči lékařů kvůli onemocnění dýchacích cest, které je způsobeno vzácným virem. Desítky z nich musely být hospitalizovány. Lékaři se obávají, že množství pacientů bude ještě stoupat.

Vážné respirační onemocnění by podle lékařů mohl způsobovat tzv. enterovirus EV-D68. Enteroviry jsou běžné a obvykle hospitalizaci nevyžadují, onemocnění se projevuje jako intenzivní letní nachlazení. Ovšem virus EV-D68, který byl poprvé zaznamenán v Kalifornii v roce 1962, je v USA neobvyklý a způsobuje těžké onemocnění dýchacích cest. 

V průběhu posledního měsíce byl v řadě států hlášen neobvykle vysoký počet případů, kdy se symptomy vyvinuly do akutních respiračních problémů a pacienti potřebovali hospitalizaci. V některých případech museli být dokonce převezeni na jednotku intenzivní péče.

Virus se podle doktorky Anne Schuchatové z Národního centra americké imunizace šíří jako kapénková infekce. Nejvíce jsou podle ní ohroženi kojenci, děti a dospívající. Podle Schuchatové se kvůli infekci již 12 států obrátilo na Centrum pro kontrolu nemocí. Patří mezi ně Colorado, Severní Karolína, Georgia, Ohio, Iowa, Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, a Kentucky. 

Více než polovina hospitalizovaných dětí již dříve trpěla na astma či na jiné dýchací potíže. Doktorka vyzvala rodiče dětí, které mají potíže s dýcháním, aby kontaktovali lékaře, zároveň doporučila rodičům dětí s astmatem, aby se ujistili, že jejich ratolesti užívají své léky pravidelně. Připomněla, že ke snížení rizika infekce vede časté mytí rukou a důsledná hygiena. 

V USA se šíří záhadný virus (zdroj: ČT24)

Další záhadné onemocnění trápí dívky v Kolumbii

Přes tři stovky dívek v kolumbijském městě Carmen de Bolívar trápí záhadná nemoc. Často je doprovází mdloby, migrény nebo necitlivost rukou. Všechny nemocné dívky byly v posledních měsících očkovány látkou, která se používá k prevenci rakoviny děložního čípku. Lékaři proto hledají souvislost mezi symptomy a vakcínou.