Tři svědci viděli Rusy vykládat systém BUK, píše BBC

Kyjev – Podle prvních závěrů vyšetřování pádu malajsijského letadla na Ukrajině byl stroj nejspíš zasažen „množstvím vnějších objektů s vysokou energií“. Vyšetřovatelé po prostudování palubních záznamů a trosek letadla vyloučili, že za pád stroje mohly technické problémy nebo chyba posádky. Jednu z nejčastějších hypotéz - že pád letounu způsobila raketa - nyní podpořila britská stanice BBC. Odvolává se na výpovědi očitých svědků, kteří na inkriminovaném místě pozorovali ruské vojáky s protiraketovým systémem BUK.

Tři svědkové (všichni civilisté) nezávisle na sobě pro BBC potvrdili, že viděli na území drženém rebely pár hodin před pádem letadla raketový systém BUK. Obyvatel obce Snižne vzdálené asi 15 kilometrů od místa dopadu trosek BBC řekl, že zde kolem 13:30 místního času viděl sjíždět systém BUK z nakladače. „Viděli jsme, jak BUK vykládají. Jakmile nastartovali jeho motory, výfukový kouř zaplnil celé náměstí,“ řekl svědek pořadu BBC Panorama.

Vojáky identifikoval jako Rusy: „Byli disciplinovaní, na rozdíl od rebelů, a neměli na sobě standardní ukrajinskou maskovací uniformu, kterou nosí vládní vojáci i někteří rebelové. Navíc měli čistě ruský přízvuk – hlásku 'g' vyslovovali jinak než my.“ Na východní Ukrajině sice hovoří rusky mnoho lidí, ale tito vojáci neměli místní akcent, dodala BBC. Místní obyvatelé obvykle nesvedou hlásku „g“ vůbec vyslovit, přičemž Rusové s ní nemají problém.

Výpověď tohoto svědka nezávisle potvrdil i druhý obyvatel města Snižne, který dodal, že důstojník, který doprovázel nakladač se systémem BUK v džípu, mluvil rusky s moskevským přízvukem.

Pokud tomu tak skutečně je, měl by Kreml příbuzným všech 298 obětí dobře vysvětlit, proč ruští vojáci na místě operovali se systémem BUK jen několik hodin před katastrofou, uzavírá BBC.