Chceš-li mír, připravuj válku, vysvětluje Kyjev přesun jednotek

Kyjev/Moskva – Za nadějný signál mírového řešení dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko označil fakt, že z Ukrajiny prý odešly více než dvě třetiny ruských vojáků. Se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem vyjádřili spokojenost s tím, že na východě země stále trvá příměří, které zástupci Kyjeva a proruských separatistů uzavřeli v pátek v Minsku. Přeskupování ukrajinských jednotek na východě země není podle Porošenka přípravou na útok, ale snahou o posílení obrany. „Chceš-li mír, chystej válku,“ zní zdůvodnění. Podle OBSE budou klid zbraní brzy monitorovat bezpilotní letouny.

„Poslední informace od našeho hlavního vedení rozvědky zní, že 70 procent vojsk Ruské federace se stáhlo přes hranice. Dává to další naději na to, že mírové iniciativy mají dobré vyhlídky,“ řekl Porošenko na dnešním jednání vlády. Mezitím ovšem podepsal zákon, který umožní uvalit sankce na ruské společnosti nebo představitele podporující separatisty. 

NATO dříve odhadovalo, že na Ukrajině po boku proruských separatistů působí více než tisícovka ruských vojáků, sami povstalci hovořili o třech až čtyřech tisícovkách „dobrovolníků“. Rusko vyslání ruských vojáků na Ukrajinu popírá, stejně jako vyzbrojování rebelů. Mezi Kyjevem a separatisty nyní platí křehké příměří.

Výměna zajatců se odkládá

Proruští povstalci ze samozvané Doněcké lidové republiky dnes oznámili, že odkládají na čtvrtek chystanou výměnu zajatců s ukrajinskou armádou, s níž rovněž počítá dohoda o příměří. Dnes mělo být na Ukrajině předáno po 36 zajatcích z obou stran, příčina odkladu není jasná. Rebelové dříve také slibovali, že do konce týdne propustí 863 zajatých ukrajinských vojáků. Na oplátku očekávají, že jim Kyjev předá 311 zajatců z řad ozbrojených separatistů. Ukrajinské ministerstvo obrany dnes popřelo tvrzení separatistů, že drží v zajetí asi 2 000 ukrajinských vojáků, zřejmě z dříve obklíčených jednotek. Počty zajatců upřesněny nebyly.

Příměří na Ukrajině budou brzy monitorovat drony

Úřadující předseda Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a švýcarský prezident Didier Burkhalter dnes v Praze oznámil, že pro monitorování situace na hranici mezi Ukrajinou a Ruskem použije OBSE brzy bezpilotní letouny. Burkhalter dorazil do České republiky na zahájení 22. Ekonomického a enviromentálního fóra OBSE. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po jednání s ním řekl, že švýcarský prezident považuje český postoj v otázce protiruských sankcí za rozumný a přiměřený. „Sankce nejsou náhradou strategie,“ dodal Zaorálek.

OBSE pošle drony na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Porošenko: Chceš-li mír, nesmí ti zvlhnout střelný prach

Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka Rusko už stáhlo z Ukrajiny asi 70 procent svých vojáků, což posiluje naděje na mírové urovnání. Také Kreml dnes vyjádřil uspokojení nad dosavadním průběhem příměří.

Přeskupování ukrajinských vládních jednotek na východě země podle ukrajinského prezidenta není přípravou na útok a ofenzívu, ale snahou o posílení obrany ukrajinského území. „Chceme mír. Ale chceš-li mír, nesmí ti střelný prach zvlhnout,“ citovala ukrajinského prezidenta ruská tisková agentura TASS. „Chceš-li mír, chystej válku,“ uvedl na zasedání ukrajinského kabinetu i ministr obrany Valerij Heletej. Zdůraznil, že ukrajinští vojáci nyní nesmějí opominout příležitost všestranně posílit svou obranyschopnost na východě země, protože nelze vyloučit, že příměří nevydrží. Jak uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas, stále jsou na východě Ukrajiny slyšet přestřelky, ve srovnání s předchozími dny však jsou jen sporadické.

Ukrajinské úřady dnes oznámily první oficiální údaj ohledně počtu padlých v „kotli“ u Ilovajska: podle generálního prokurátora v obklíčení zahynulo „nejméně 200 lidí“, vesměs z jednotek dobrovolníků. Přesné údaje však stále nejsou k dispozici. Porážku vládních sil u Ilovajska vyšetřuje parlamentní komise i vojenská prokuratura.

Porošenko navrhuje decentralizaci, trvá ale na unitárním státu

Připravovaná decentralizace ukrajinské státní správy, která počítá se zvláštní statusem pro proruská povstalecká území, nepředpokládá podle Porošenka žádné změny v otázce státní svrchovanosti a územní celistvosti. Příslušný návrh zákona je podle hlavy státu hotov a příští týden bude předložen parlamentu.

Decentralizace státní správy je úhelným kamenem minských dohod z minulého týdne; formulace pasáží o budoucím vnitropolitickém uspořádání jsou ale podle ukrajinských médií tak volné, že umožňují prakticky jakoukoli interpretaci. Kyjev trvá na tom, že nové uspořádání se nijak nedotkne centrálních pravomocí ukrajinské vlády a nepočítá ani se státní formou federace. „Zůstáváme jednotným, unitárním státem,“ potvrdil Porošenko.

Stejně rezolutní jsou ovšem i vůdci vzbouřenců. „Nejvyšší sovět“ samozvané Doněcké lidové republiky schválil usnesení, jímž zavázal povstalecké vyjednavače prosazovat pouze nezávislost na Kyjevu. Šéf luhanské „lidové republiky“ Igor Plotnickij řekl, že separatisté od myšlenky státní samostatnosti v žádném případě neustoupí. „Obyvatelé Donbasu se vyslovili pro nezávislost našich republik a návrat k dřívějšímu stavu už není možný,“ řekl Plotnickij. V řadách separatistů se také projevují rozpory, pokud jde o taktiku vyjednávání s Kyjevem. Militantní tvrdé jádro prý odmítá jakékoli kontakty s ukrajinskými úřady a dohodu z běloruského Minsku neuznává.