Zákaz prodeje balené vody trvá v australském městečku již přes rok

Bundanoon (Austrálie) - Většina z nás má štěstí, které obyvatelé rozvojových zemí možná nikdy nepoznají. Z kohoutku nám teče pitná voda. A přesto si mnoho lidí denně kupuje vodu balenou. V jednom australském městečku si s touto situací poradili svérázně, PET lahev s vodou zde už v obchodech nenajdete. Bundanoon je tak malý, že ho na většině map ani nenajdete. Přesto o něm už více než rok vědí ochránci životního prostředí z celého světa. Jako jediné město na světě loni zakázalo prodej balené vody a ani po roce ze zákazu neslevilo.

Zní to jako jednoduchá myšlenka: Tam, kde z vodovodu teče nezávadná voda, by se také měla pít. Nikde ji zatím ale nevzali tak vážně jako v Bundanoonu, dvouapůltisícovém australském městečku. Už rok se tu balená voda nikde neprodává a místo ní se na pultech obchodů objevily dva modely lahví k opětovnému naplnění. Lahve barevné, s potiskem a v ceně od čtyř do třiceti australských dolarů.

Lahve na více použití se prodávají i po roce

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

„Zpočátku jsem měl skutečně obavy. Na balené vodě jsou dobré marže. Jenže nakonec musím říct, že i prodej lahví na víc použití nám celkem dobře vynahrazuje tyto ztráty. Pochopitelně na začátku nám hodně pomohl turistický boom spojený s tím, že jsme první město, které zakázalo prodej balené vody. Ale lahve se prodávají i teď po roce,“ tvrdí trafikant Peter Stewart.

Město nechalo na veřejných místech nainstalovat celou řadu snadno přístupných pítek, kde si každý může zdarma svou lahev doplnit čerstvou vodou. Žádné další město zatím k podobně radikálnímu kroku nepřistoupilo, ovšem několik radnic v zemi už přestalo nakupovat balenou vodu pro své zaměstnance a namísto toho nainstalovali v úřadech veřejně přístupné fontánky s pitnou vodou. „Nezajímá nás ani tak to, aby se po celém světě šířila móda zákazů balené vody. Spíš bychom chtěli, aby všude byly veřejně přístupné zdroje pitné vody všem na očích,“ říká Huw Kingston, zakladatel kampaně za zákaz balené vody.

Jedna z největších škol v Sydney se po návštěvě žáků z Bundanoonu rozhodla svým studentům rozdat podobné lahve na snadné doplňování vody. „Myslím, že našim žákům se dostalo důležité lekce o tom, že by měli přemýšlet o světě a chovat se zodpovědně. A navíc si myslím, že mají dobrý pocit z toho, že jsou vzorem jiným školám v dalších městech,“ vypráví Robyn Versluis, ředitel Bundanoon Public School.

Huw Kingston, zakladatel kampaně za zákaz balené vody:

„Neočekávali jsme, jak obrovský celosvětový zájem tímto krokem vzbudíme. O našem městě a naší iniciativě se najednou mluvilo všude a navíc se o náš projekt začalo zajímat mnoho radnic, měst a obcí, které říkaly: My bychom u nás rádi snížili užívání plastových lahví - jak to tedy můžeme udělat? A ozývají se doteď.“


Australané ročně nakoupí asi 600 milionů litrů balené vody. Do kontejnerů se přitom k recyklaci vrátí jen zhruba čtyřicet procent prodaných lahví. Podle ekologů se na výrobu, transport a vychlazení jednoho litru balené vody spotřebují zhruba dvě deci ropy, voda z kohoutku přitom podle výpočtů zanechává zhruba třistakrát menší ekologickou stopu.