Na východě Ukrajiny prý zadrželi další dva ruské vojáky

Kyjev - Na východě Ukrajiny byli podle Kyjeva zadrženi během „protiteroristické operace“ dva ruští vojáci, kteří prý s pomocí mobilních raketových systémů útočili na ukrajinské bojové letouny. Ukrajinský prezident Petro Porošenko přitom dnes oznámil, že východ Ukrajiny opustilo 70 procent ruských vojáků bojujících po boku východoukrajinských separatistů. Proruští ozbrojenci dnes podle Kyjeva na východě Ukrajiny na osmi místech porušili vyhlášené příměří, které zástupci Kyjeva a proruských separatistů uzavřeli v pátek v Minsku. Výbuchy se ozývaly i v Doněcku.

Jak na tiskové konferenci v Kyjevě oznámil mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko, příslušníky ruské armády zadrželi bojovníci ukrajinského dobrovolnického praporu Luhansk-1. Zásah se uskutečnil „v zóně protiteroristické operace“, řekl bez bližšího upřesnění. Moskva incident zatím nekomentovala.

Ukrajinská armáda koncem srpna oznámila zadržení skupiny deseti ruských výsadkářů, kteří se pohybovali v hloubi ukrajinského území. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina se jednotka na Ukrajině ocitla omylem. Vojáci byli po výslechu předáni ruským úřadům. NATO dříve odhadovalo, že na Ukrajině po boku proruských separatistů působí více než tisícovka ruských vojáků, sami povstalci hovořili o třech až čtyřech tisícovkách „dobrovolníků“. Moskva vyslání ruských vojáků na Ukrajinu popírá, stejně jako vyzbrojování rebelů.

Kyjev znovu obvinil povstalce z porušování příměří

Proruští ozbrojenci dnes podle Kyjeva na východě Ukrajiny na nejméně osmi místech porušili vyhlášený klid zbraní, výbuchy dělostřeleckých granátů se ozývaly i ve třech obytných čtvrtích Doněcku. Přestřelky byly během odpoledne zaznamenány u měst Debalceve a Jasynuvata a v obcích Vilchivka, Avdijivka, Krasnohorivka, Kirovske, Majorsk a Maloorlivka. Všechny tyto lokality se nacházejí v Doněcké oblasti. Z Luhanské oblasti dnes žádné incidenty hlášeny nejsou.

V Doněcku místní radnice oznámila dělostřelecké výbuchy ve třech obytných čtvrtích. Ve městě ale pomalu pokračuje obnovení dodávky elektřiny a plynu, jen během dneška bylo napojeno kolem 200 obytných domů. Stále ale vázne zásobování vodou.

Přestřelky v obci Kirovske dnes potvrdily povstalecké zdroje. Podle tiskové agentury Novorossija tam ukrajinská armáda bombardovala místní mateřskou školku, do bojů se prý na straně ukrajinských „nacistů“ zapojili i žoldáci z Polska a Švédska.

Rusku se nelíbí průběh vyšetřování pádu malajsijského letadla

Moskva dnes podrobila kritice průběh vyšetřování katastrofy malajsijského letadla nad východní Ukrajinou, která v polovině července připravila o život téměř 300 lidí. Podle stálého zástupce Ruska při OSN Vitalije Čurkina ke skutečnému mezinárodnímu vyšetřování tragédie nedošlo a pátrání po příčinách katastrofy je neprůhledné. Dosavadní sdělení nizozemských vyšetřovatelů obsahuje známé skutečnosti a nové světlo do vyšetření tragédie nevneslo, řekl Čurkin televizi Rossija 24.

Podle Čurkina zůstává mnoho nezodpovězených otázek. Ruský představitel se v této souvislosti vrátil k dřívějšímu tvrzení ruských expertů o možné přítomnosti ukrajinského bojového letounu v místě katastrofy. „Je mnoho svědků, kteří jedno nebo dvě letadla na nebi viděli,“ řekl Čurkin. Je podle něj nepochopitelné, proč se taková fakta zamlčují.

Nizozemsko, Malajsie, Austrálie a Ukrajina vedou samostatná vyšetřování ve snaze najít viníky tragédie, upozornil dále Čurkin. Toto vyšetřování je podle něj obestřeno tajemstvím, což prý odporuje schváleným rezolucím Rady bezpečnosti OSN.

Nalezené trosky malajsijského letadla nesou stopy po zásahu raketou
Zdroj: ČT24

Porošenko příští týden promluví v Kongresu

Vedení amerického Kongresu požádalo Petra Porošenka, aby příští čtvrtek promluvil na společné schůzi Senátu a Sněmovny reprezentantů. „Projev prezidenta Porošenka v Kongresu se stane dalším signálem o naší připravenosti podpořit lid jeho země,“ uvedl v prohlášení šéf sněmovny John Boehner. Porošenko bude už druhým nejvyšším představitelem Ukrajiny, který z tribuny Kongresu promluví - v dubnu 2005 pozvali američtí zastupitelé tehdejšího prezidenta Viktora Juščenka.