Kritika z Kremlu: Americké nálety na Sýrii by byly aktem agrese

Moskva – Ruské ministerstvo zahraničí dnes varovalo, že americké nálety proti islamistům v Sýrii by bez souhlasu Damašku a mandátu OSN představovaly akt agrese. O leteckých úderech proti radikálům z organizace Islámský stát hovořil americký prezident Barack Obama při vysvětlování své strategie, Moskva se však obává rovněž zásahu proti svému spojenci v Damašku.

„Prezident Barack Obama přímo zmínil možnost, že americké síly udeří na pozice Islámského státu v Sýrii bez souhlasu legitimní vlády této země. Takový krok – bez příslušného rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN – by se stal aktem agrese, hrubým porušením norem mezinárodního práva,“ prohlásil mluvčí ruské diplomacie Alexandr Lukaševič.

Moskva je jedním z nejbližších spojenců režimu syrského prezidenta Bašára Asada, kterého neopustila ani během občanské války v Sýrii. V případě amerických náletů lze podle mluvčího předpokládat, že terčem by se stala i syrská vládní vojska, z čehož by mohly vyplynout „ty nejtěžší následky“ v podobě další eskalace konfliktu.

„Spojené státy dlouho zavíraly oči nad počínáním radikálních živlů v Sýrii, protože předpokládaly, že je využijí ke svržení legitimní vlády v Damašku. Ale nakonec si uvědomily rozsah pohromy, která postihla prakticky celou oblast Blízkého východu,“ řekl Lukaševič.

Ještě horší je podle Moskvy to, že Washington „není schopen zřeknout se dvojího metru“ a „snaží se nahradit kolektivní boj s mezinárodním terorismem dvojsmyslnými manévry“. Spojené státy totiž na jedné straně pomáhají irácké vládě v boji proti islamistům, současně však Obama žádá Kongres o půl miliardy dolarů na podporu syrské opozice, která se „ve svém celku jen málo odlišuje od radikálů z Islámského státu“, dodal Lukaševič.

Bojovníci Islámského státu
Zdroj: ČT24

Británie se do intervence nezapojí

Britský ministr zahraničí Philip Hammond prohlásil, že se Londýn na vojenské intervenci v Sýrii podílet nebude. Toto rozhodnutí prý ani nemíní do budoucna „přehodnocovat“. Podle televize SkyNews přitom ale premiér David Cameron s postojem Obamy projevil souhlas. Cameronův úřad k tomu doplnil, že britská vláda „není ve stádiu, aby o vojenské intervenci přijímala rozhodnutí“.

Kováčik: Zásah musí projednat Rada bezpečnosti OSN

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik konstatoval, že extrémní islamismus je nebezpečí a zásah je bezesporu nutný, nicméně soudí, že by se měly dodržovat normy mezinárodního práva. Považuje za nutné, aby zásah projednal Rada bezpečnosti OSN. „Je třeba si také dát pozor na další rizika: Aby se 'jako že náhodou' nestalo, že chirurgicky přesný úder náhodou dopadne na ruskou základnu, která v Sýrii je, nebo náhodou dopadne na prezidentský palác Bašára Asada. To jsou věci, kterých třeba se vyvarovat,“ uvedl v pořadu ČT Události, komentáře. Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělohrádek souhlasí s tím, že ne všechny kroky, které mezinárodní společenství a někdy i samostatně USA bez mandátu Rady bezpečnosti provedly, na druhé straně je podle něj ale třeba se podívat na to, jakým způsobem je OSN schopná hájit demokracii, mír a ruské životy. Připomněl v této souvislosti ruskou agresi v Gruzii, Moldavsku a na Ukrajině. Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se domnívá, že se v otázce zásahu proti Islámskému státu zájmy Západu i Ruska nakonec shodnou.

Peking: Proti teroristům se musí bojovat. Respektujte ale suverenitu

Čína reagovala na Obamovu strategii zatím opatrně. Svět by měl bojovat s terorismem, zároveň by však měla být respektována suverenita jednotlivých zemí, upozornilo ministerstvo zahraničí. „Čína je proti všem formám terorismu a podporuje stanovisko, že mezinárodní společenství musí proti terorismu společně udeřit a rovněž podporovat snahy dotčených zemí o zachování vnitřní bezpečnosti a stability,“ citovala mluvčí čínské diplomacie agentura Reuters. „Zároveň ale i v mezinárodním boji proti terorismu musí být dodržováno mezinárodní právo a svrchovanost, nezávislost a územní celistvost dotčených zemí musí být respektovány,“ dodala.

Právě činnost této široké mezinárodní koalice dnes zpochybnila íránská diplomacie. „Takzvaná mezinárodní koalice pro boj s hnutím ISIL… je zahalena vážnými nejasnostmi a existují závažné pochybnosti o jejím odhodlání skutečně bojovat s kořeny, které vyvolávají terorismus,“ uvedla mluvčí íránského ministra zahraničí, nicméně bez toho, že by nějak zmínila Obamův projev. Jak dodala, někteří z členů této koalice „finančně i vojensky podporují teroristy v Iráku a v Sýrii“. 

Vydáno pod