USA a 10 arabských zemí budou proti Islámskému státu postupovat jednotně

Džidda (Saúdská Arábie) – Na jednotném postupu proti extremistům z Islámského státu (IS) se dnes v saúdskoarabské Džiddě dohodly Spojené státy s deseti arabskými zeměmi. „Saúdská Arábie, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Katar, Omán, Egypt, Irák, Jordánsko, Libanon a Spojené státy oznámily společný závazek být jednotní proti hrozbě, kterou představuje pro region a svět terorismus (ve všech formách), včetně takzvaného IS,“ uvádí se v komuniké z konference, jíž se za USA zúčastnil i americký ministr zahraničí John Kerry.

Koordinovaná společná vojenská akce zatím nebude

Závazek podílet se na „globálním boji“ proti IS v rámci úsilí o vymýcení světového terorismu obsahuje úkoly, jako je zabraňování přílivu cizích bojovníků na dané území přes zmíněné země nebo kladení překážek ve financování islamistů a příbuzných organizací. Důraz se klade i na odmítání jejích nenávistné ideologie a na skoncování s beztrestností jejích nositelů a jejich účinné trestání.

Účastníci konference se také zavázali poskytovat humanitární pomoc komunitám, které se staly obětí represí islamistů, a pomáhat zemím, jež aktivitou IS nejvíce trpí. Naopak ke „koordinované vojenské účasti“ na potírání terorismu se arabské státy kolektivně přemluvit nedaly - otázka zůstává otevřená individuálním rozhodnutím jednotlivých vlád.

Kerry nyní na Blízkém východě buduje proti IS, který ovládá část Sýrie a Iráku, co nejširší koalici, do níž se podle jeho představ má připojit až 40 zemí. Pro úspěch ofenzivy proti IS je hlavně zapotřebí stabilizovat politickou situaci v Iráku, který je oslaben vnitropolitickými spory. Kerry zdůarznil klíčovou roli arabských zemí v této otázce.

Americký prezident Barack Obama v noci na dnešek prohlásil, že USA hodlají proti ozbrojencům z IS tvrdě zasahovat, a to třeba i na území Sýrie, jejíž vládu již neuznávají. Obama také přislíbil další stovky vojenských poradců pro Irák. Americká armáda prozatím podniká nálety na radikály z IS pouze v Iráku.