Za další šíření HIV hrozí Američanovi doživotí

Seattle - Přestat praktikovat nechráněný sex a zahájit dostupnou léčbu nařídil americký soud muži s virem HIV, který během posledních čtyř let nakazil nejméně osm lidí. V opačném případě mu hrozí až doživotní trest.

Muž ze Seattlu se nakazil virem způsobujícím smrtelnou nemoc AIDS v roce 2008 a podle soudních dokumentů, o jejichž obsahu informovala americká média, přenesl v letech 2010 až 2014 HIV na dalších osm lidí. Už několikrát byl přitom na úředně nařízených sezeních, kde získal veškeré informace o nebezpečí, které může styk s ním představovat pro jiné lidi. Místní úředníci se proto rozhodli k velmi neobvyklému kroku: Obrátili se na soud, aby jej k odpovědnému chování přiměl silou paragrafů. Úřad zdůvodnil snahu tím, že se nepokouší kriminalizovat jeho sexuální život, ale chránit zdraví a životy dalších.

USA se každoročně nakazí virem HIV zhruba 50 000 lidí. Téměř pětina z nich podle úřadů pak žije s virem v těle, aniž by o tom věděla. Na nemoc AIDS, kterou virus po nějaké době v organismu vyvolá, v USA ročně umírá asi 15 000 lidí.